Οι αθλητές παρουσιάζουν παρά πολύ προβλήματα στα πόδια κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Πολλά από αυτά τους δημιουργούν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να απέχουν από αυτές τις δραστηριότητες για μικρό η μεγαλύτερο διάστημα. Και ξέρουμε ποσό σημαντικό είναι αυτό για έναν αθλητή.
Συνήθως σε κάθε τραυματισμό επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους και ανάλογα την διάγνωση προτείνει αντιφλεγμονώδη θεραπεία, φυσιοθεραπεία και αν κάτι από αυτά δεν λειτουργήσει καταφεύγουν στην χειρουργική αντιμετώπιση.
Εμείς θα μιλήσουμε για τις λεγόμενες επαναλαμβανόμενες παθήσεις που έχουν οι αθλητές στα πόδια. Έτσι αν μπορούσαμε να γενικεύσουμε τις κλασσικές παθήσεις που παρουσιάζουν οι αθλητές ποδόσφαιρου η τένις είναι οι εξής:
Διάστρεμμα ποδοκνημικής, Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Αχίλλειος τενοντίτιδα, Τενοντίτιδα πρόσθιου κνημιαίου, Σησαμοειδίτιδα
Παρακάτω θα αναλύσουμε με άπλες προτάσεις τι είναι το κάθε ένα:
Το Διάστρεμμα ποδοκνημικής μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζετε από την ρήξη ή την διάταση των συνδέσμων που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση (κοινός αστραγάλου). Το διάστρεμμα ποδοκνημικής συνήθως συμβαίνει κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης του σώματος ειδικά σε ανομοιογενείς επιφάνειες όπως το ποδόσφαιρο η τένις.
Η Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει τραυματισμός και φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση ( το κομμάτι του συνδετικού ιστού το οποίο διαμορφώνει την καμάρα του πέλματος και συνδέει το πίσω με το μπροστά μέρος του ποδιού. Πολύ συχνή σους Ποδοσφαιριστές η Τενίστες ιδιαίτερα όταν αλλάζουν ποδοσφαιρικά παπούτσια η είδος γηπέδων.
Αχίλλειος τενοντίτιδα. Η ομάδα μυών στο πίσω μέρος του κατώτερου τμήματος του ποδιού μας ονομάζεται γάμπα. Η γάμπα αποτελείται από δύο κύριους μυς, ένας από τους οποίους εκφύεται πάνω από την άρθρωση του γόνατος (γαστροκνήμιος) και ο άλλος κάτω από το γόνατο (υποκνημίδιος). Όταν οι μυς της γάμπας συσπώνται, ασκείται δύναμη και στον Αχίλλειο τένοντα. Όταν η σύσπαση είναι έντονη εξαιτίας πολλαπλής επανάληψης, ή έντονης προσπάθειας, μπορεί να προκληθεί ρήξη του Αχίλλειου τένοντα. Σύνηθες φαινόμενο όταν υπάρχει ανισοσκελεια η ελλιπής διάτασης των διαφόρων μυϊκών μαζών.
Ο πρόσθιος κνημιαίος μυς βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης και καταλήγει σε μερικά οστά του ταρσού τα οποία συνδέονται με τον τένοντα του. Ο πρόσθιος κνημιαίος είναι υπεύθυνος μια κίνηση της ραχιαίας κάμψης του ποδιού ( η κίνηση όπου τα δάχτυλα έρχονται προς τα πάνω ). Κάθε φορά που συσπάται ο πρόσθιος κνημιαίος διατατικά φορτία ασκούνται στον τένοντα του. Στο τένις αυτά τα φορτία είναι υπέρμετρα ( πιο μεγάλα από την αντοχή του ) τότε ο τένοντας τραυματίζεται. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τενοντίτιδα του πρόσθιου κνημιαίου δηλαδή υπάρχει τραυματισμός και φλεγμονή στον τένοντα.
Η Σησαμοειδίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ποδιού και συμβαίνει συχνότερα σε νεαρά άτομα που παίρνουν μέρος σε έντονη αθλητική δραστηριότητα όπως χορό και τρέξιμο. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι πόνος στην περιοχή της πρώτης μεταταρσιαίας κεφαλής, ειδικά στην έσω πλευρά. Πολύ συχνή πάθηση στους Τενίστες ιδιαίτερα που παίζουνε σε σκληρά τερέν.
Αφού αναλύσαμε με απλά λόγια την κάθε πάθηση, υπάρχει μια άλλη θεραπεία που έρχεται να μας βοηθήσει, πέραν της θεραπείας από τον ιατρό μας και λέγεται ορθοπτικές συνταγές (ορθωτικά πέλματα). Τα ορθοπτικά πέλματα μετά από πελματογράφημα και εμβιομηχανική ανάλυση, μας βοηθούν να βρούμε τα υπέρμετρα φόρτια καθώς και τις λάθος κνίσεις που είναι και η βασική αίτια των συμπτωμάτων. Έτσι έχουμε πλήρη ίαση των αθλητών και γρηγορότερη επιστροφή στα γήπεδα.
Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα μου έως παιδίατρος – ποδολόγος είδα στην πορεία της καριέρας μου πολλά περιστατικά που μου κινήσανε τον ενδιαφέρον καθώς και διάφορα δημοσιεύματα με πιο μοντέρνες μεθόδους για την κατασκευή ορθοπτικών είτε με την χρήση εκμαγείου είτε με την χρήση πελματογραφήματος.
Πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, με πολλούς αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα. Ο Πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα (software) αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθοεμβιομηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο Πελματογράφημα.
Δρ. Χρήστος Νικολόπουλος,
BSc, MSc, PhD
Πρ. Γ.Γ. Πoδίατρων Κύπρου