Ο ΠΑ.Σ.Π. στο διεθνές συνέδριο της FIFPRO για τις ακραίες καιρικές συνθήκες

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου, που έγινε στο Βερολίνο το διήμερο 11 & 12 Ιουλίου 2024, η FIFPRO Europe πραγματοποίησε το διεθνές συνέδριο «Player Workplace Safety: Extreme Weather & Player Performance».

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από UEFA, Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και World Leagues Association, ακαδημαϊκοί από τα Loughborough University & University of Edinburgh καθώς και οι σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών από Κύπρο, Ελλάδα, Αυστραλία, Χιλή, Ισραήλ, Πορτογαλία και Μάλτα.

Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, εκπροσώπησε ο λειτουργός του ΠΑ.Σ.Π., Λοΐζος Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε επιμεληθεί την ετοιμασία του Πρωτοκόλλου Πρόληψης Θερμικής Καταπόνησης Αθλητών του Συνδέσμου.

Μερικά από τα κύρια δεδομένα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν τα εξής:

  • Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήρθαν για να μείνουν. Στο μέλλον ίσως θα δούμε περιοχές να χάνονται ή να καθίστανται ακατοίκητες ενώ θα υπάρξουν πρόσφυγες κλιματικής αλλαγής. Δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση, μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να την επιβραδύνουμε και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές.
  • Όσοι αναρωτιούνται αν χρειάζεται να παρθούν μέτρα αφού «η ζέστη υπήρχε πάντα» θα λάβουν απάντηση βλέποντας τις μετρήσεις και τα σημερινά δεδομένα τα οποία δεν είναι ίδια με εκείνα που υπήρχαν στο παρελθόν. Ο πλανήτης έχει ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία του, πραγματοποιούνται πιο συχνά ακραία φαινόμενα παγετού, καύσωνα, πλημμύρας και ξηρασίας ενώ μέχρι το 2050 οι μέρες του έτους με θερμοκρασία πάνω από 35 °C θα αυξηθούν κατά 65%!
  • Η θερμική καταπόνηση σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει τόσο τους ποδοσφαιριστές όσο και τους διαιτητές αφού το πρώτο πράγμα που επηρεάζει η υπερβολική ζέστη είναι την νοητική ικανότητα. Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές κάτω από συνθήκες θερμικής καταπόνησης καλύπτουν λιγότερη απόσταση στο γήπεδο, έχουν λιγότερη ταχύτητα και κάνουν περισσότερα λάθη στις ενέργειες τους.
  • Η κακή ποιότητα του αέρα είναι ένα καιρικό φαινόμενο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η σκόνη στην ατμόσφαιρα, η ρύπανση του αέρα και οι καπνοί από μεγάλες πυρκαγιές προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας στους αθλητές. Όταν η ποιότητα του αέρα είναι άσχημη η άσκηση είναι 10 φορές πιο ζημιογόνα για τον οργανισμό ενός ατόμου αφού οι πνεύμονες είναι πιο επιρρεπείς.
  • Δεν επηρεάζονται μόνο οι αθλητές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και οι διαιτητές, οι προπονητές, οι εργαζόμενοι στα γήπεδα, στη βιντεοσκόπηση, οι δημοσιογράφοι κ.α. ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους θεατές οι οποίοι δίνουν ζωή στο άθλημα.
  • Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, τα Ηνωμένα Έθνη, η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για μελλοντικές ενέργειες που θα χρειαστούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
  • H UEFA έχει δώσει οδηγίες εκεί όπου χρειάζεται οι διαιτητές να λαμβάνουν δράσεις και το έχουμε δει στο τελευταίο EURO όπου σε μερικούς αγώνες πραγματοποιήθηκαν οι ολιγόλεπτες διακοπές για να δροσιστούν οι παίκτες ενώ είχαμε και την ιστορική διακοπή στον αγώνα Γερμανία – Δανία λόγω κεραυνών και ισχυρής καταιγίδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ