Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών παρουσίασε την εφαρμογή BioEye, η οποία με βάση την παρακολούθηση της κίνησης των ματιών βοηθάει στον εντοπισμό εγκεφαλικών κακώσεων και ασθενειών. Πρόκειται για μία εφαρμογή που βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Ανδρέας Χριστοδούλου, ο Onn Dodis, διευθύνων σύμβουλος για την ανάπτυξη, ενώ μέσω Zoom, μίλησαν η Joanne Fielding, πρωτοπόρος ερευνήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην επιστήμη της οφθαλμικής κινητικότητας και ο Gadi Mikles, διευθυντής παραγωγής στους τομείς των προϊόντων και της καινοτομίας.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο κ. Νεοφυτίδης, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΠΑ.Σ.Π. να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή πηγάζει μέσα από την ανάγκη να υπάρχει περαιτέρω προστασία των ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών αλλά και γενικότερα όσων συμμετέχουν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ή προπόνηση. «Η απόφαση», πρόσθεσε, «πάρθηκε μετά από αρκετές συναντήσεις τόσο με τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων όσο και με επιστημονικούς συνεργάτες του Συνδέσμου». Όπως είπε, στόχος του ΠΑ.Σ.Π. είναι «ξεκάθαρα η πρόληψη, γι΄ αυτόν τον λόγο θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει την ιατρική διάγνωση αλλά θα δρα προληπτικά για τα μέλη μας, πάντοτε μέσα από τις κατευθύνσεις και τη συνεργασία των ιατρικών ομάδων». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΠΑ.Σ.Π. έκανε αυτή τη μεγάλη επένδυση για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει, ενώ διευκρίνισε ότι ο Σύνδεσμος με δικά του έξοδα, θα παραχωρήσει δωρεάν σε κάθε εγγεγραμμένο μέλος του κωδικό πρόσβασης.
Από την πλευρά του ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ Ανδρέας Χριστοδούλου αφού ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη εφαρμογή, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για την προστασία των ποδοσφαιριστών και ιδιαίτερα όσων αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Onn Dodis ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με τον ΠΑ.Σ.Π., σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή αυτή «προσφέρουμε μεγάλη ασφάλεια και υποστήριξη στους ποδοσφαιριστές». Ακολούθως, ο Gadi Mikles προχώρησε στην παρουσίαση της εφαρμογής. Ανάμεσα σε άλλα ενημέρωσε ότι η διαδικασία θα διαρκεί 60 δευτερόλεπτα, το ιστορικό του κάθε αθλητή θα αποθηκεύεται στο κινητό του, ενώ τα αποτελέσματα θα μπορούν να σταλούν στον γιατρό του. Ανέφερε, επίσης, ότι 50% των περιπτώσεων με διάσειση δεν διαγιγνώσκεται, ενώ οι οποιεσδήποτε κακώσεις μπορούν να έχουν μελλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά διάφορες αρρώστιες, όπως η νόσος αλτσχάιμερ. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα της εφαρμογής, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον γιατρό και τις κλινικές εξετάσεις». Μιλώντας από στατιστικής πλευράς, είπε ότι σε κάθε πέντε παιχνίδια ποδοσφαίρου υπάρχει ένα περιστατικό διάσεισης, ενώ οι γυναίκες διατρέχουν δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τέλος η Joanne Fielding ανέλυσε τη λειτουργία της εφαρμογής από ιατρικής σκοπιάς, σημειώνοντας ότι οι κακώσεις και διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου επηρεάζουν την κίνηση των ματιών μέσω των νευρώνων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα δύο τεστ που κάνει η εφαρμογή. Το πρώτο τεστ αφορά την κίνηση των ματιών που πραγματοποιείται από την μπροστινή κάμερα του κινητού και το δεύτερο αφορά την αντίδραση των ματιών στο φως (φλας) και γίνεται από τη βασική κάμερα από το πίσω μέρος του κινητού.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου έγινε επίδειξη της χρήσης της εφαρμογής από τον Ανδρέα Χριστοδούλου, ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το πώς λειτουργεί.