Νεοφυτίδης: “Δεν έχει πρωτάθλημα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη”

«Δεν θα έχει ασφαλιστική κάλυψη; Δεν θα έχει ούτε ποδόσφαιρο». Αυτό το μήνυμα έστειλε σε συνέντευξή του στο protathlima.com ο Σπύρος Νεοφυτίδης. Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. είπε ότι δεν θα επιτρέψει στους ποδοσφαιριστές-μέλη του να παίξουν ποδόσφαιρο αν δεν γίνουν οι δέουσες ενέργειες σε σχέση με αυτό τον τομέα.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Πάνο Λάρκο:

«Μια άκρως απολαυστική και αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο Protathlima.com ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης.

Αναφέρεται σε όλα τα θέματα που αφορούν τον σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών και όχι μόνο και μας αποκαλύπτει πολλές από τις επόμενες ενέργειες του ΠΑΣΠ, τους λόγους που απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει σε ποδοσφαιριστές του χρόνου να μπουν στα γήπεδα αν δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πολλά άλλα.

Επίσης, διαβάστε τι γίνεται με το «Red button». Που βρίσκονται οι ενέργειες, πόσο θα κοστίσει, τι άποψη έχει ΚΟΠ, για τη διαιτησία και τους προβληματισμούς που επικρατούν για το όλο θέμα.

Ο κ. Νεοφυτίδης μιλά για τις υπερβολικές τιμωρίες με επιπλέον αγωνιστικές και χρηματικό πρόστιμο στους ποδοσφαιριστές και τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις η Δικαστική έχει τη δυνατότητα να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο σε ποδοσφαιριστές, αλλά το έχει κάνει? επιχείρηση, όπως αναφέρει.

Τι λέει για τη συνάντηση που κάλεσε η ΟΥΕΦΑ την ΚΟΠ και τον ΠΑΣΠ προς το τέλος Φεβρουαρίου και γενικά για την ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών. Διαβάστε πιο κάτω αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του κ. Νεοφυτίδη?

Πείτε μας δυο λόγια για τον τραυματισμό του Δημήτρη Μουλαζίμη αρχικά και ποιες θα είναι οι ενέργειες του ΠΑΣΠ;
«Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τον ποδοσφαιριστή. Από την πρώτη στιγμή που τραυματίστηκε επικοινώνησα και με τον ποδοσφαιριστή και με τον πατέρα του. Είναι σε καλή πορεία, αναμένει την Παρασκευή να μπει στο χειρουργείο. Δυστυχώς, ακόμη μια φορά δικαιωθήκαμε αρνητικά, στο ότι αποδείχθηκε ότι η ομάδα της ΕΝΠ δεν έχει ασφαλισμένους τους ποδοσφαιριστές της. Πράγμα ανεπίτρεπτο για μας. Για ομάδα πρώτης κατηγορίας, διεθνείς ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες, ένα ποδοσφαιριστή που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο μιας ομάδας, όφειλαν και οφείλουν να του είχαν την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη. Είμαστε σίγουροι ότι η διοίκηση του Παραλιμνίου θα καλύψει τα ιατρικά έξοδα, όπως οφείλει άλλωστε και ότι ο ποδοσφαιριστής θα επιστρέψει πιο δυνατός πίσω στα κυπριακά γήπεδα».

Το θέμα με τις ασφάλειες των ποδοσφαιριστών παρουσιάζεται μόνο στην ΕΝΠ ή υπάρχει και σε άλλες ομάδες;
«Το πρόβλημα είναι συνολικό. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πολλές ομάδες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και ομάδες πρώτης κατηγορίας. Να μην αναφερθώ στη Β΄ και Γ΄ κατηγορία που είναι ένα χάος. Το θεωρώ απαράδεχτο. Υπήρχαν τρόποι από την ομοσπονδία και δόθηκαν οι λύσεις γι’ αυτό το θέμα. Δυστυχώς δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και αυτό που υπόσχομαι σαν σύνδεσμος και προσωπικά, είναι ότι από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο δεν υπάρχει περίπτωση να μπει ποδοσφαιριστής σε αγωνιστικό χώρο και να μην είναι ασφαλιστικά καλυμμένος. Αυτό είναι τελεσίδικο και το λέω γιατί θα υπάρχει συνάντηση που ήδη ειδοποιηθήκαμε τόσο εμείς όσο και η ΚΟΠ από την ΟΥΕΦΑ το αργότερο στα τέλει Φεβρουαρίου θα έχουμε την πολυπόθητη συνάντηση για τη συμφωνία στους ελάχιστους όρους στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, όπου για μας είναι πρώτος όρος η ασφαλιστική κάλυψη».

Είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς προστατεύεται το άθλημα και οι ποδοσφαιριστές που παράγουν το θέαμα στα γήπεδα?
«Θα έλεγα ότι περισσότερο είναι λυπηρή αυτή η εξέλιξη, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ομάδες πριν από ένα και δυο χρόνια στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, να έχουμε ομάδες στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και να έχουμε ομάδες στην Α’ κατηγορία που να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών τους. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Δημήτρης είναι διεθνής ποδοσφαιριστής, άρα σημαίνει ότι ήταν και διεθνείς ποδοσφαιριστές ανασφάλιστοι. Είναι τραγικό και πολύ λυπηρό. Ελπίζω να είναι ποδοσφαιρικά η τελευταία χρονιά που συμβαίνει αυτό. Εμείς επαναλαμβάνω, αν δεν καταφέρουμε με το ενιαίο συμβόλαιο και τους μίνιμουμ όρους να τελειώσει αυτό το θέμα, την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα ποδοσφαιριστή να μπει στα γήπεδα ανασφάλιστος».

Να περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα. Σχετικά με το «Red button» το οποίο έχει μπει ήδη στο φιλανδικό ποδόσφαιρο και έχουν γίνει ήδη κάποιες καταγγελίες. Στην Κύπρο πως προχωρεί το όλο θέμα. Που βρισκόμαστε;
«Στην Κύπρο για να προχωρήσει αυτό το θέμα θα θέλουμε και την έγκριση από την FIFPro. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ ακριβό».

Μπορούμε να πούμε πόσο κοστίζει;
«Το σύνολο του προγράμματος είναι γύρω στις 50-55 χιλιάδες ευρώ».

Το κόστος το επωμίζεται ο ΠΑΣΠ ή η ΚΟΠ;
«Το μεγαλύτερο μέρος το επωμίζεται ο ΠΑΣΠ. Εμείς είμαστε πολύ κοντά στο να εξασφαλίζουμε το 90% του ποσού. Απ’ εκεί και πέρα αν καταφέρουμε και έχουμε την ευχέρεια και το εντάξουμε και μας παραχωρηθεί η άδεια να το εφαρμόσουμε στην Κύπρο θα ζητήσουμε κάποια μικρή οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδία για να προχωρήσουμε. Εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν θετική η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή και νομίζω δεν θα είναι αποτρεπτικό το ποσό για να προχωρήσουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που μπορεί να διασφαλίσει την ανωνυμία των ποδοσφαιριστών και να τους δώσει την ευχέρεια, αν και εφόσον πλησιαστούν η περάσει στην αντίληψη τους ότι ένας αγώνας είναι στημένος, να τον καταγγείλουν πριν ή μετά τη διεξαγωγή του αγώνα, ούτως ώστε  με αυτό τον τρόπο η αρμόδια εταιρεία που θα ενημερώνεται να προχωρεί σε έρευνα».

Είναι σημαντικό αυτό γιατί βλέπουμε συνεχώς κόκκινους και κίτρινους φακέλους?
«Νομίζω δεν είναι μόνο τα παιχνίδια με τους κόκκινους φακέλους. Έχει καταντήσει μια μάστιγα για το κυπριακό ποδόσφαιρο τα στοιχήματα. Βλέπουμε ομάδες Γ’ κατηγορίας να μπαίνουν σε κουπόνια, ομάδες Β’ κατηγορίας, όπως και φιλικούς αγώνες. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το πώς επιτρέπεται αυτό το πράγμα. Από την μεριά μας ξέρουμε πολύ καλά ότι πρέπει να προστατέψουμε πρώτα τα μέλη μας που είναι οι ποδοσφαιριστές και είναι οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν αν και εφόσον προκύψει οτιδήποτε και παραπέρα να προστατέψουμε το κυπριακό ποδόσφαιρο που έχει τόσα πολλά προβλήματα».

Ένα από αυτά είναι οι τιμωρίες κεκλεισμένων των θυρών, ποδοσφαιριστές παίζουν μπροστά από άδειες κερκίδες και βλέπουμε σοβαρά διαιτητικά λάθη που στην ουσία μειώνουν την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος;
«Σχετικά με τη διαιτησία ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα, όμως είδα στις τελευταίες αγωνιστικές να γίνονται σοβαρά λάθη και θεωρώ πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Θέλει περισσότερη προσοχή τώρα που είναι προς το τέλος του πρωταθλήματος. Η πίεση είναι μεγαλύτερη και από τον κόσμο προς τους ποδοσφαιριστές, πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί οι διαιτητές. Όσον αφορά τις τιμωρίες το είπαμε επανειλημμένα και θα το επαναφέρουμε το θέμα ίσως με την τριμερή συμμαχία του συνδέσμου προπονητών και διαιτητών. Θεωρώ απαράδεκτο να τιμωρούνται σε τόσο μεγάλη διάρκεια οι ποδοσφαιριστές γιατί είναι τριπλή η τιμωρία. Αποβάλλεται, τον χάνει η ομάδα του κατά τη διάρκεια του αγώνα, «τρώει» δυο αυτόματες ποινές που σημαίνει τρία παιχνίδια έξω συν το χρηματικό πρόστιμο που κατ’ εμάς γίνεται τεράστια κατάχρηση από τις δικαστικές αρχές. Το τονίζω αυτό.

Πουθενά σε κανένα κανονισμό δεν αναφέρεται ότι υποχρεώνεται η ομοσπονδία να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Αυτό γίνεται μόνο αν είναι σε περίπτωση αγκωνιάς, φτυσίματος ή γρονθοκόπησης και εξύβρισης προς τον αντίπαλο. Πουθενά δεν αναγράφει κανονισμός ότι σε επικίνδυνο παίξιμο και αν είσαι τελευταίος παίκτης πρέπει να «φας» και χρηματικό πρόστιμο. Είναι στην ευχέρεια της Δικαστικής να επιβάλλει αν θέλει χρηματικό πρόστιμο, αλλά απ’ ότι φαίνεται το κάναμε επιχείρηση στην Κύπρο και για κάθε αποβολή, μέχρι και για ποδοσφαιριστές κάτω των 15, επιβάλλουν πρόστιμα από 500 έως 6000 ευρώ. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται. Τα σωματεία έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται ο κάθε Δικαστικής ή η Δικαστική. Θεωρώ απαράδεκτο επίσης όσον αφορά τις πολύ μεγάλες τιμωρίες και τις έξτρα τιμωρίες προς τους ποδοσφαιριστές. Καταδικάζουμε και πρέπει να τιμωρείτε η απαράδεκτη συμπεριφορά, που υπήρχε απαράδεκτη συμπεριφορά ποδοσφαιριστών και καλά τιμωρήθηκαν, αλλά απ’ εκεί και πέρα για ένα μαρκάρισμα ή για ένα λάθος ενός διαιτητή που απέβαλε ένα τερματοφύλακα που δεν ήταν αποβολή, είναι κρίμα κι άδικο να τους επιβάλεις και πρόστιμο και επιπλέον δυο αγωνιστικές».

Το θέμα είναι ότι το ενέκριναν τα ίδια τα σωματεία αυτό?
«Να μου επιτρέψεις να έχω τις αμφιβολίες μου για το τι ενέκριναν και πότε το ενέκριναν. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνουμε όλοι πιο επαγγελματίες. Ιδιαίτερα όσον αφοράς τους πειθαρχικούς κανονισμούς, τους κανονισμούς εγγραφών, μεταγραφών και  τις προκηρύξεις. Εμείς από τον Φεβρουάριο να είστε σίγουροι ότι έχουμε ήδη μελετήσει και έχουμε ήδη τεράστιες προτάσεις για πολλές αλλαγές, γιατί υπάρχουν μεγάλες ασάφειες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ