Ευχές και προβληματισμοί ΠΑ.Σ.Π. για το Γυναικείο Πρωτάθλημα

Αντίστροφη μέτρηση για το Γυναικείο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2022-23 με την πρώτη αγωνιστική να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 18/09/2022. Με την ευκαιρία αυτή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών θέλει να ευχηθεί τόσο στις ομάδες όσο και στις ποδοσφαιρίστριες καλή επιτυχία. Ευχόμαστε να έχουν όλες οι συμμετέχουσες μια υγιή ποδοσφαιρική χρονιά και οι καλύτερες να ανταμειφθούν με το τέλος της σεζόν.

Όμως, συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες για τον αγώνα που κάνουν να κρατήσουν το άθλημα ζωντανό μέσα από πολλές αντιξοότητες. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν παράλειψή μας να μην εκφράσουμε τον έντονο και βαθύ μας προβληματισμό για τη μειωμένη συμμετοχή στον αριθμό των ομάδων στο νέο πρωτάθλημα αφού πέρσι έλαβαν μέρος εννέα ομάδες και φέτος εφτά. Ταυτόχρονα, πολλές ποδοσφαιρίστριες, σε νεαρή ηλικία μάλιστα, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο λόγω των πενιχρών αμοιβών.

Είναι ενδεικτικό ότι, από την πρώτη και ιστορική συμμετοχή της Εθνικής Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση, στα τέλη Αυγούστου του 2019, η οποία θα έπρεπε να αποτελέσει το έναυσμα για καλύτερες συνθήκες στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, οι έξι ποδοσφαιρίστριες εκείνης της κλήσης έχουν σταματήσει το ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν κάτω των 28 ετών. Επιπλέον, έχουν εγκαταλείψει τις ομάδες τους και αρκετές άλλες πρωτοκλασάτες ποδοσφαιρίστριες.

Για ακόμη μία φορά καλούμε την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να σταθεί αρωγός στο Γυναικείο Πρωτάθλημα και να το στηρίξει εμπράκτως. Είναι απαραίτητο να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα ώστε οι ποδοσφαιρίστριες να αυξάνονται και όχι να μειώνονται. Πέραν από την απουσία οικονομικών κινήτρων και στήριξης προς τις ομάδες και τις ποδοσφαιρίστριες, δεν μπορεί η ΚΟΠ να αγνοεί τα προβλήματα της ακαταλληλότητας των γηπέδων και της ώρας διεξαγωγής των αγώνων.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την πρόταση που κατέθεσε ο ΠΑ.Σ.Π. στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση του περί ΚΟΑ νόμου, η οποία προνοεί ίσες παροχές σε άντρες και γυναίκες και στα ομαδικά αθλήματα. Οι θεσμοί του κράτους, η διοργανώτρια αρχή ποδοσφαίρου και όσοι αρμόδιοι λαμβάνουν αποφάσεις που σχετίζονται με την προώθηση και την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου επιβάλλεται με πράξεις να δείχνουν τον δρόμο της ισότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ