Υποσχέσεις του αέρα από μερικά σωματεία με διπλά συμβόλαια και έκδοση βίζας

Είναι με μεγάλο προβληματισμό που ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών αναγκάζεται να θίξει δύο σημαντικά ζητήματα για τα οποία μάλιστα ο Σύνδεσμος μας επέστησε την προσοχή των ποδοσφαιριστών ώστε να αποφεύγουν απρόσμενους μπελάδες. Κι αυτό διότι μερικά σωματεία δεν φαίνεται να σέβονται τους ποδοσφαιριστές. Το ένα θέμα σχετίζεται με τα διπλά συμβόλαια και το άλλο με την έκδοση βίζας.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες, ο ΠΑ.Σ.Π. ενημέρωσε τόσο τους ποδοσφαιριστές όσο και τους αντιπροσώπους τους σχετικά με την τακτική κάποιων σωματείων για σύναψη διπλών συμβολαίων με σκοπό να ξεγελάσουν τους παίκτες. Ειδικότερα, με έντεχνο τρόπο τα σωματεία δεν παραχωρούν ποτέ το δεύτερο συμβόλαιο στους ποδοσφαιριστές, κάτι που είναι απαράδεχτο και αδιανόητο.

Προσφιλής τους τακτική είναι να παραχωρούν το ενιαίο συμβόλαιο με καθαρό και μέγιστο ποσό τα 150 ευρώ, παραβιάζοντας συνειδητά τη νομοθεσία του κράτους που προνοεί κατώτατο μισθό τα 885 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και τα 940 ευρώ από τον 7ο μήνα και μετά.

Το πιο επικίνδυνο και τραγικό, όμως, είναι ότι το δεύτερο συμβόλαιο δίδεται στους ποδοσφαιριστές ανυπόγραφο από πλευράς σωματείου με σκοπό να το υπογράψει ο ποδοσφαιριστής. Υπόσχονται ότι τάχα θα το υπογράψει μετά από μερικές μέρες ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου. Υποσχέσεις, ωστόσο, που σε πολλές περιπτώσεις μένουν ανεκπλήρωτες.

Αυτό που επιδιώκουν μερικά σωματεία είναι να αποσπάσουν μόνο την υπογραφή των ποδοσφαιριστών και να κατέχουν τα ίδια το δεύτερο συμβόλαιο με σκοπό να έχουν στο χέρι τους τελευταίους σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας. Επί της ουσίας στην ΚΟΠ καταθέτουν μόνο τα συμβόλαια των 150 ευρώ, ενώ το δεύτερο ο ποδοσφαιριστής δεν θα το δει ποτέ και το κυριότερο δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει με κανέναν τρόπο. Η τακτική των διπλών συμβολαίων από μέρους των σωματείων ακολουθείται συν τοις άλλοις και για την αποφυγή καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων.

Όσον αφορά το θέμα της έκδοσης βίζας παρατηρείται σε μερικές περιπτώσεις ομάδες να παραλείπουν να προχωρούν σε αυτή την υποχρέωση έναντι των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μένουν ξεκρέμαστοι. Ο ΠΑ.Σ.Π. ενημερώνει ότι έχει καταγγείλει αυτές τις συμπεριφορές τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στην ΚΟΠ.

Ο ΠΑ.Σ.Π. καλεί τα σωματεία να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να σέβονται τους ποδοσφαιριστές αφού γνωρίζουν εξ’ αρχής ποιοι χρειάζονται ανανέωση της βίζας τους. Επειδή όπως φαίνεται μερικές ομάδες παραλείπουν να κάνουν τα αυτονόητα, ο ΠΑ.Σ.Π. κάλεσε τους παίκτες να μεριμνούν από προηγουμένως για να μην μένουν εκτεθειμένοι καθώς, επίσης, και να αποτίνονται στον Σύνδεσμο για κάθε αμφιβολία ή προβληματισμό που έχουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ