Τοποθέτηση του ΠΑ.Σ.Π. για το θέμα του Ανδρέα Κατσαντώνη

Ο ΠΑ.Σ.Π. θέλει να τοποθετηθεί για το τεραστίων, δυστυχώς, διαστάσεων θέμα που προέκυψε με τον ποδοσφαιριστή και μέλος του, Ανδρέα Κατσαντώνη.

Σημείο σύγκρουσης, ο κανονισμός της ΚΟΠ που αναφέρει ότι μέχρι τρεις μήνες μετά τα 18 χρόνια ενός ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, το σωματείο με το οποίο είναι εγγεγραμμένος δικαιούται να του προτείνει την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου. Συμβόλαιο το οποίο, σύμφωνα με τον κανονισμό, ο ποδοσφαιριστής υποχρεούται να αποδεχτεί.

Ο εν λόγω κανονισμός, παρ’ ότι υπάρχει χρόνια, εν τούτοις ουδέποτε, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε, χρησιμοποιήθηκε. Ουδέποτε η ΚΟΠ ή τα δικαστικά της όργανα εξέδωσαν απόφαση με την οποία να εξαναγκάζουν ποδοσφαιριστή σε υποχρεωτική εργοδότηση από σωματείο, ενάντια στη θέλησή του. Ο λόγος πολύ απλός. Δεν νοείται τέτοιος εξαναγκασμός.

Η εν λόγω πρόνοια είναι ενάντια στις βασικές αρχές της Ε.Ε., στο Κυπριακό Σύνταγμα, στο Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στους κανονισμούς της ίδιας της FIFA. Η οποία, σε περιπτώσεις όπως του Κατσαντώνη, δίνει το δικαίωμα στο σωματείο να προτείνει στον ποδοσφαιριστή την υπογραφή συμβολαίου εργοδότησης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τον εξαναγκάζει να υπογράψει. Οι μοναδικές συνέπειες άρνησης ποδοσφαιριστή να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα που τον εκπαίδευσε είναι ότι εάν και εφόσον υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο σε οποιαδήποτε ομάδα πριν τα 23 του, η ομάδα, ή ομάδες, που τον εκπαίδευσαν θα δικαιούνται αποζημίωση για εκπαίδευση και ανάπτυξη.

Η υπόθεση Κατσαντώνη είναι υψίστης σημασίας για τον ΠΑ.Σ.Π. Όχι μόνο για τον ποδοσφαιριστή Κατσαντώνη αλλά για το σύνολο των Κύπριων ανήλικων ποδοσφαιριστών. Δεν νοείται ο εξαναγκασμός σε εργασία μόλις ενηλικιωθούν. Δεν νοείται η στέρηση ελευθερίας σε 18χρονο ταλέντο να αναζητήσει ένα καλύτερο, πάντα κατά την υποκειμενική του άποψη, μέλλον. Ακόμα και αν η επιλογή του μελλοντικά αποδειχτεί λανθασμένη.

Ο ΠΑ.Σ.Π. προσπαθεί χρόνια να τροποποιηθούν οι κανονισμοί των ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου. Το καλοκαίρι πέρσι, τροχοδρομήθηκαν σημαντικότατες διαπραγματεύσεις με την ΚΟΠ. Συμφωνήθηκαν τεράστιες αλλαγές στους σημερινούς κανονισμούς. Οι αλλαγές αυτές συμφωνήθηκε να μπουν σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2018. Μεταξύ τους, είναι και η διαγραφή του επίμαχου κανονισμού. Και όχι μόνο. Πλέον, από τα 15 του ένας ποδοσφαιριστής θα δικαιούται να μεταγραφεί σε οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας του, χωρίς να είναι αναγκαία η συγκατάθεση του προηγούμενου του σωματείου.

Οι τροποποιήσεις αυτές θα μπουν σε εφαρμογή εντός των ερχόμενων ημερών. Καλούμε την ΚΟΠ να εφαρμόσει τους κανονισμούς ως έχουν συμφωνηθεί και να μην επηρεαστεί από το τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς προέκυψε με τον Ανδρέα Κατσαντώνη. Για το θέμα ενημερώθηκε και η FIFPro, η οποία απαίτησε να είναι ενήμερη για κάθε εξέλιξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ