Στην Αθήνα και στο κονγκρέσο Protect Integrity Plus, που διοργάνωσε η EU Athletes, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, συμμετείχε ως προσκεκλημένος την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) κ. Σπύρος Νεοφυτίδης. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η καταπολέμηση των φαινομένων προσυνεννοημένων αγώνων, μία πολύ σοβαρή μάστιγα για όλο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου.

Οι ποδοσφαιριστές, ως οι βασικοί μέτοχοι του αθλήματος, έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ευθύνη στα θέματα καταπολέμησης των στημένων αγώνων. Γι΄ αυτό και η FIFPro, σε συνεργασία με τις εθνικές ενώσεις ποδοσφαιριστών, ετοιμάζουν μία σειρά από δράσεις, για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο. Βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει το Red Button, το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα. Πρόκειται για application που δίνει την ευκαιρία στον ποδοσφαιριστή να καταγγείλει ανώνυμα και άμεσα στις αρχές, προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος ενός αγώνα. Με τα στημένα παιχνίδια να οργανώνονται συνήθως από σκιώδη άτομα, οι ποδοσφαιριστές θέλουν να συνεργαστούν, αλλά διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Η εκπαίδευση και επιμόρφωση είναι επίσης σημαντικό εργαλείο, αφού σε συνάρτηση με το πιο πάνω θέμα της ανωνυμίας, συχνό είναι και το φαινόμενο οι ποδοσφαιριστές, να μην γνωρίζουν καν ποια είναι τα δικαιώματα τους, οι ευθύνες τους και πως να τα διασφαλίσουν.

Στο κονγκρέσο στην Αθήνα παρευρέθηκε ο νεαρός ποδοσφαιριστής Σαμίρ Άραμπ (Samir Arab) από τη Μάλτα, και παρουσιάστηκε η τραυματική του εμπειρία, ένα παράδειγμα το οποίο η FIFPro χρησιμοποιεί ως εργαλείο βελτίωσης των προβλημάτων στο θέμα της καταπολέμησης της μάστιγας των στημένων.

Ο Σαμίρ ήταν ένας από τους έξι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Μάλτας U21 οι οποίοι τιμωρήθηκαν από την UEFA γιατί δεν κατάγγειλαν άμεσα ότι προσεγγίστηκαν για να στήσουν το παιχνίδι της με το Μαυροβούνιο το 2016. Παρόλο που ο Σαμίρ κατάθεσε στην αστυνομία και το άτομο που προσπάθησε να στήσει τον αγώνα εν τέλει συνελήφθη και φυλακίστηκε, εντούτοις κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές της UEFA για δωροδοκία χωρίς οποιεσδήποτε αποδείξεις και για τον λόγο ότι δεν ανέφερε το περιστατικό άμεσα στις αθλητικές αρχές!

Ακόμη και ο υπεύθυνος της αστυνομίας κατέθεσε ότι εάν δεν έβγαινε μπροστά ο Σαμίρ δεν θα ήταν δυνατό να διαλευκάνουν την υπόθεση και ότι η μαρτυρία του στο δικαστήριο ήταν καίρια για την υπόθεση. Ένα γεγονός που δεν το έλαβαν καν υπόψη στην UEFA και τιμώρησαν τον ποδοσφαιριστή με δύο χρόνια αποκλεισμό.

Ο Σαμίρ και οι άλλοι έξι συμπαίκτες του πλήρωσαν το λάθος τους, λόγω του φόβου τους στο να καταγγείλουν άμεσα την προσέγγιση τους αλλά και επειδή παλαιότερα, σε μια άλλη περίπτωση στη Μάλτα, όπου ένας ποδοσφαιριστής κατέθεσε ανώνυμα στην αστυνομία περιστατικό χειραγώγησης, διέρρευσαν το όνομά του στον Τύπο με αποτέλεσμα να διωχθεί από την ομάδα και να δέχεται απειλές. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του στήριξε τον ποδοσφαιριστή, όμως δεν έπραξε το ίδιο και η τοπική Ομοσπονδία, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε εκπαιδεύσει τους ποδοσφαιριστές σε θέματα χειραγώγησης, όμως στην πραγματικότητα τους διαμοίρασαν μόνο ένα φυλλάδιο.

Από το περιστατικό αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί από ποιους ενημερώνονται. Επίσης, είναι εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που θα δίνει την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να καταγγείλουν ένα περιστατικό, διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύοντας εάν χρειαστεί ότι δεν έκρυψαν κάτι τόσο σοβαρό. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Red Button, το οποίο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, θα το τροφοδοτήσει ο ΠΑ.Σ.Π. στα μέλη του από την τρέχουσα περίοδο. Τέλος, η ποινή του Σαμίρ στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ποδοσφαιριστές για το ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και αντιλαμβάνεται αυτά που περνούν σε όλη τους την ποδοσφαιρική και όχι μόνο ζωή.