Την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Παικτών υπέγραψε η World Players Association

Ανάμεσα στις ενώσεις αθλητών που συνθέτουν την WPA είναι και η FIFPro

Μία ιστορική συμφωνία έγινε πράξη στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν εκπρόσωποι από 100 ενώσεις αθλητών, που αποτελούν την World Players Association, υπέγραψαν την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Παικτών. Η Διακήρυξη έχει στόχο την προστασία των αθλητών από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κατά την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό.

Η συμφωνία θέτει τον πήχη αναφορικά με τα δικαιώματα των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία δικαιώματα οι διάφορες αθλητικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και αρχές καλούνται να σεβαστούν και να εγγυηθούν.

«Αν και υπάρχουν χιλιάδες σελίδες σε όλο τον κόσμο αναφορικά με υποχρεώσεις που διέπουν τον αθλητισμό, εντούτοις καμία δεν ασχολείται ξεκάθαρα με τα διεθνή αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητών. Έτσι, η Διακήρυξη στοχεύει στην προστασία αυτών των ατόμων, που αποτελούν άλλωστε την καρδιά του αθλητισμού», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της World Players Association κ. Μπρένταν Σουάμπ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η World Players Association (WPA) είναι η αποκλειστική παγκόσμια φωνή των οργανωμένων αθλητών και παικτών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Συνολικά 85 χιλιάδες αθλητές από 100 οργανώσεις σε 60 χώρες βρίσκονται υπό την ομπρέλα της WPA. Ανάμεσα τους και η FIFPro, η παγκόσμια αρχή που ενώνει όλους τους ποδοσφαιριστές.

Μερικά θέματα που καλύπτει η Διακήρυξη είναι:

* Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες στην άσκηση του αθλητισμού χωρίς καμία διάκριση.

* Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.

* Τα δικαιώματα του παιδιού-αθλητή πρέπει να προστατεύονται.

* Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα να λαμβάνει δίκαιο μερίδιο από την οικονομική δραστηριότητα του αθλήματος της οποίας βοηθά στην παραγωγή, μαζί με δίκαιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

* Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα στην οργάνωση και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

* Ο κάθε παίκτης δικαιούται να προστατεύει το όνομα και την εικόνα του. Το όνομα και η εικόνα ενός παίκτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά μόνο με τη συγκατάθεσή του.

* Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων.

* Ο κάθε παίκτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα του δεν τηρούνται. Το συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της βραχυπρόθεσμης και επισφαλούς φύσης μιας αθλητικής σταδιοδρομίας.

Ο Γιόνας Μπαρ-Χόφμαν, Διευθυντής Στρατηγικών Σχέσεων της FIFPro, δήλωσε σχετικά με τη Διακήρυξη: «Η World Players Association είναι αφοσιωμένη στην ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα φάσματα του αθλητισμού. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που βλέπουμε τις αρχές να προχωρούν σε αυτές τις δεσμεύσεις».

Η Διακήρυξη έγινε κατορθωτή μέσα από προσπάθειες δύο ετών, με τη συνδρομή άνω των 100 ενώσεων αθλητών και αφού μελετήθηκε σε βάθος από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ