Θεοδόσης Κύπρου: «Δεν νοιώθω περηφάνια. Ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω»

Μαθήματα ανθρωπιάς από το μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Θεοδόση Κύπρου.

Ο Σάκης, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, έκανε μια αξιέπαινη ενέργεια, σώζοντας από βέβαιο πνιγμό ηλικιωμένο κύριο στη Μυτιλίνη.

Ακόμα πιο αξιέπαινη όμως ήταν η αντίδρασή του. Μιλώντας στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. και περιγράφοντας τα συναισθήματά του, δεν θέλησε να καρπωθεί δάφνες δόξας γι΄ αυτή του την ενέργεια.

«Δεν νοιώθω ούτε περηφάνια, ούτε κάποιο άλλο σχετικό συναίσθημα. Νοιώθω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω. Έκανα κάτι που θα έκανε ο καθένας, θέλω να πιστεύω» ήταν οι χαρακτηριστικές του τοποθετήσεις.

Ο Θεοδόσης Κύπρου, που από τον περασμένο Ιανουάριο ανήκει στην Καλλονή, μίλησε στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. για το χθεσινό (07/07) συμβάν και διηγήθηκε την εμπειρία του:

«Τελειώσαμε την χθεσινή πρωινή προπόνηση στη Μυτιλήνη και πήγαμε στο ξενοδοχείο. Μετά μου τηλεφώνησαν για να πάμε για μεσημεριανό στο κέντρο. Πήρα λοιπόν το αυτοκίνητο κι άρχισα να κατευθύνομαι προς το μέρος που είχαμε συμφωνήσει.

Ξαφνικά είδα στον παραλιακό δρόμο μια κυρία 50 χρονών να κάνει νεύματα. Μου έκανε νόημα να σταματήσω. Σαν ωτοστόπ. Δεν κατάλαβα όμως τι ήθελε και προσπέρασα. Είμαι και καχύποπτος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Βλέποντας, όμως, πίσω από το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου την είδα να πιάνει το κεφάλι της, να είναι σε απόγνωση. Τότε κατάλαβα ότι δεν υπήρχε κάτι ύποπτο και αμέσως γύρισα πίσω.

?Νεαρέ μου, κάνε κάτι να βοηθήσουμε τον άνθρωπο. Πνίγεται και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να τον βγάλουμε έξω’, μου είπε. Μου έδειξε έναν άνθρωπο μέσα στη θάλασσα που ήθελε βοήθεια. Ήταν και ο άνδρας της εκεί και δεν ήξεραν πώς να τον βοηθήσουν.

Ο άνθρωπος που κινδύνευε ήταν στο νερό ξαπλωμένος ανάσκελα και προσπαθούσε να κρατήσει τη ψυχραιμία του για να μην πνιγεί. Κουνούσε μόνο τα χέρια σε κάποιες στιγμές και φώναζε βοήθεια.

Αμέσως τηλεφώνησα στον Γενικό Αρχηγό της Καλλονής, τον Μιχάλη Καραβασίλη, που είναι στο λιμενικό. Τον ενημέρωσα και με πληροφόρησε ότι θα στείλει αμέσως άτομα να βοηθήσουν.

Στο μεταξύ, δεν πανικοβλήθηκα. Είδα ότι ήταν σχετικά ψύχραιμος ο άνθρωπος. Σκέφτηκα πως ?σε 3-4 λεπτά θα έρθει το λιμενικό και όλα θα είναι εντάξει’.

Όμως ο άνθρωπος άρχισε να κουράζεται, να χάνεται στα κύματα. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έτσι μαζί με τον σύζυγο της κυρίας που με είχε ειδοποιήσει μπήκαμε μέσα στο νερό.

Όταν τον πλησιάσαμε έβαλα το χέρι μου κάτω από τη μασχάλη του για να γυρίσει το κεφάλι του και να μπορέσω να τον βγάλω έξω. Αντέδρασε όμως και ενστικτωδώς, χωρίς να το θέλει, με έσπρωξε κάτω απ΄ το νερό. Τον έσπρωξα προσπαθώντας να τον κρατήσω τουλάχιστον στην επιφάνεια. Ήρθαν ακόμα τρία άτομα. Μόλις είδε κόσμο γύρω του, αναθάρρησε, ανταποκρίθηκε και καταφέραμε να τον βγάλουμε έξω.

Ευτυχώς το ασθενοφόρο ήταν ήδη εκεί και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πήγα κι εγώ εκεί γιατί τραυματίστηκα στο πέλμα του ποδιού.

Όταν μου παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια για το πρόβλημα που είχα, ζήτησα να δω τον άνθρωπο. ?Είναι στην εντατική’ μου είπαν.

Μετά ξαναπήγα στο νοσοκομείο γύρω στις 19:30 με 20:00 για να ξαναδούν το τραύμα στο πόδι μου. Με πληροφόρησαν ότι βγήκε από την εντατική, αλλά δεν μπορούσα να τον δω. Μόνο οι στενοί συγγενείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μου είπαν ότι η κατάστασή του ήταν εκτός κινδύνου».

Πώς ένιωσε ο ποδοσφαιριστής της Καλλονής για την πράξη του; «Δεν νοιώθω ούτε περηφάνια, ούτε κάποιο άλλο σχετικό συναίσθημα. Νοιώθω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω. Έκανα κάτι που θα έκανε ο καθένας, θέλω να πιστεύω», απάντησε.

Ο Θεοδόσης Κύπρου μίλησε και για την εμπειρία του στον Ελλαδικό σύλλογο: «Ο κόσμος εδώ στην Καλλονή μας δείχνει με κάθε ευκαιρία την αγάπη του. Όταν πρωτοήρθα, με βοήθησαν σε ό,τι ήθελα για το σπίτι. ¶νθρωποι που τους γνώριζα για μόλις δυο μέρες μου συμπεριφέρονταν λες και ήμασταν φίλοι για χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, είπε: «Πιστεύω φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Είμαι από την αρχή με την ομάδα και προσπαθώ να τα δίνω όλα. Πιστεύω ότι θα πάρω ευκαιρίες. Ο προπονητής μας, αν δει προσπάθεια σε ανταμείβει».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ