Στο επίκεντρο η βία στα γήπεδα

Συνάντηση του εκτελεστικού προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών Σπύρου Νεοφυτίδη με τον Υπαρχηγό Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου και τον βοηθό Αρχηγό Θεμιστό Αρναούτη πραγματοποιήθηκε σήμερα (07/03/2023) στα γραφεία της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο υπεύθυνος του γραφείου καταπολέμησης χειραγωγημένων αθλητικών γεγονότων Παντελής Ανδρέου και ο Μιχάλης Ηροδότου, υπεύθυνος του γραφείου κατά του χουλιγκανισμού της Αστυνομίας.

Η συνάντηση αφορούσε θέματα ουσίας που απασχολούν τον Σύνδεσμο εδώ και αρκετό καιρό και κυρίως αυτού της βίας που άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφυτίδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα βίας στους αγωνιστικούς χώρους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιριστών. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από τα επικίνδυνα αντικείμενα που δέχτηκαν ποδοσφαιριστές, ενώ μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν σημειώθηκε περιστατικό ρίψης φωτοβολίδας με πιστόλι, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα προηγούμενων χρόνων. Ακόμη και προχθές είδαμε να πέφτει κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο κ. Νεοφυτίδης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των ποδοσφαιριστών, και όχι μόνο, εντός των αγωνιστικών χώρων, ενώ ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται. Επίσης, έκανε λόγο για ανεπάρκεια που διαπιστώνεται στους ελέγχους κατά την είσοδο των οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. έθιξε ξανά το ζήτημα με τις πλαστές κάρτες και ως εκ τούτου την αδυναμία ταυτοποίησης. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν έγινε αναβάθμιση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της Αστυνομίας, ενημέρωσε τον Σύνδεσμο ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα απασχολούν την αστυνομική δύναμη και έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα γίνουν άμεσα ούτως ώστε να υπάρξει αυξημένος έλεγχος και πιο αποτελεσματικός τρόπος σύλληψης των δραστών. Επιπλέον, λέχθηκε ότι στην παρούσα φάση γίνεται νέα καταγραφή των κενών που υπάρχουν στα συστήματα ασφαλείας των γηπέδων.

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. όσο και οι αξιωματούχοι της Αστυνομίας συμφώνησαν ότι επειδή το πρωτάθλημα εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες που αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Επιπλέον, ο κ. Νεοφυτίδης επανάφερε το ζήτημα της πάταξης του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων και την ανάγκη περαιτέρω και ουσιαστικότερης αξιοποίησης του Red Button. Για την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραβίαση της συμφωνίας από μέρους της ΚΟΠ σχετικά με τη βιντεογράφηση των παιχνιδιών της Β’ Κατηγορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ