Η εφαρμογή BioEye άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει στην καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν περισσότερο την υγεία τους. Ήδη αρκετοί ποδοσφαιριστές άρχισαν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία βοηθάει στον εντοπισμό εγκεφαλικών κακώσεων και ασθενειών, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών επιδιώκει το αμέσως επόμενο διάστημα όλοι οι ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Π.Α.Σ.Π., πέραν των ποδοσφαιριστών, παραχωρεί δωρεάν πρόσβαση και στους ιατρούς των ομάδων, οι οποίοι, εκτός από την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν, έχουν στα χέρια τους ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποτε αυτοί κρίνουν χρήσιμο και αναγκαίο.
Επιπλέον, ο ΠΑ.Σ.Π. θέλει να επιστήσει την προσοχή όσων έχουν την ευθύνη για την προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών εν ώρα αγώνα και τους καλεί να λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αποφύγουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Η εμπειρία μέσα από το ποδόσφαιρο δείχνει ότι διαφορετικοί τραυματισμοί δημιουργούν διαφορετικά συμπτώματα και επιπλοκές, ενώ η κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ξεχωριστή. Η πιο πάνω μας αναφορά έχει ως στόχο να εκμηδενίσει τον κίνδυνο των συνεπειών από κάποιο τραυματισμό.
Η UEFA ξεκαθαρίζει με οδηγίες προς όλες τις ομοσπονδίες ότι όταν οι παίκτες ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ έναν τραυματισμό στο κεφάλι σε περίπτωση σύγκρουσης, πρέπει να ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ τον τραυματισμό στον διαιτητή – εάν δεν τον έχει δει – για να σταματήσει το παιχνίδι και να καλέσει τον γιατρό της ομάδας. Στο μεταξύ, όλοι αναμένεται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην αγγίξουν ή να μετακινήσουν τον τραυματισμένο παίκτη.
Στη συνέχεια, ο γιατρός της ομάδας θα κάνει μια αξιολόγηση εντός του γηπέδου και θα αποφασίσει εάν ο παίκτης είναι ικανός να παίξει. Εάν ο γιατρός έχει οποιεσδήποτε υποψίες για απώλεια αισθήσεων ή σημάδια διάσεισης, θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ τον παίκτη από το γήπεδο.
Ο γιατρός της ομάδας είναι το μόνο άτομο που μπορεί να πάρει την απόφαση να παραμείνει ο παίκτης στον αγωνιστικό χώρο ή να αντικατασταθεί. Η απόφαση του γιατρού της ομάδας πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή, ακόμα κι αν ο παίκτης ή το προπονητικό επιτελείο πιστεύουν ότι ο παίκτης είναι ικανός να συνεχίσει.
Δυστυχώς έχουμε στην Κύπρο αρκετά περιστατικά ποδοσφαιριστών που δεν απομακρύνθηκαν αμέσως από το γήπεδο αλλά επανήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και μετέπειτα έγιναν αναγκαστικά αλλαγή και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Με την ευκαιρία αυτή ο ΠΑ.Σ.Π. θίγει για πολλοστή φορά την έλλειψη πρωτοκόλλου άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις μικρές κατηγορίες και στο γυναικείο πρωτάθλημα, όπου δεν υπάρχουν καν ασθενοφόρα. Θυμίζουμε ότι στις 09/08/2023, ο Σύνδεσμος μας έστειλε επιστολή στον ΚΟΑ και στην ΚΟΠ, τους οποίους καλούσαμε να πάρουν μέτρα και να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για έναν αθλητή και όχι μόνο. Ποιος θα αναλάβει άραγε την ευθύνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;