Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες!

Η έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν πλησιάζει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών θα ήθελε να καλέσει όλους τους ιθύνοντες των ομάδων και ειδικά των ακαδημιών, να λαμβάνουν υπόψη τις μετρήσεις των ειδικών και να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα κατά τις μέρες που παρατηρούνται υψηλές και επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Θυμίζουμε ότι ο ΠΑ.Σ.Π. το καλοκαίρι του 2022, παρουσίασε το «Πρωτόκολλο Πρόληψης Θερμικής Καταπόνησης Αθλητών (Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών)» το οποίο έχει εκπονηθεί με βάση διεθνή ιατρικά εγχειρίδια (FIFA Football Medicine Manual, Sports Medicine Australia κ.α.) και το διάταγμα θερμικής καταπόνησης του Υπουργείου Εργασίας που στηρίζεται στις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο κάνει συστάσεις και δίνει κατευθύνσεις στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες όλων των αθλημάτων.

Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα πρέπει να τηρούνται τα διατάγματα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και ο κώδικας πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (περί Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Νόμoς).

Δυστυχώς ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού δεν έχει υιοθετήσει ή θεσπίσει κάποιο πρωτόκολλο για τη θερμική καταπόνηση των αθλητών και αυτό αφήνει απροστάτευτο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τις ακαδημίες. Η αδιαφορία μερικών μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες σε κάποιους αθλητές. Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι σε περίπτωση τραγικών περιστατικών θερμοπληξίας;

Καλούμε όλες τις ακαδημίες αλλά και τους γονείς των παιδιών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται το Πρωτόκολλο Πρόληψης Θερμικής Καταπόνησης του ΠΑ.Σ.Π. το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ