Μέχρι και οι ποδοσφαιριστές της Premier League ενθαρρύνονται να προετοιμαστούν για τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο, έστω κι αν είναι ακόμη σε νεαρή ηλικία κι έχουν μόλις υπογράψει το πρώτο τους συμβόλαιο.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στην Αγγλία (PFA) επισκέπτεται τακτικά τις ομάδες του Πρωταθλήματος της Premier League κάτω των 23 για να ενημερώσει τους ποδοσφαιριστές και να τους συμβουλέψει ώστε να σχεδιάσουν το μέλλον τους μετά το ποδόσφαιρο.

Ο Paul Raven, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της PFA και πρώην ποδοσφαιριστής της West Bromwich Albion, δήλωσε:

«Είναι καλύτερο οι ποδοσφαιριστές να αρχίσουν να σχεδιάζουν σε νεαρή ηλικία το μέλλον τους. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα παίζουν ποδόσφαιρο, σε κάποιο σημείο, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν έξω από το παιχνίδι ως πρώην ποδοσφαιριστές.

Αν υπάρξει ένα δομημένο σχέδιο τότε θα είναι ομαλότερη η μετάβαση στη ζωή μετά το ποδόσφαιρο. Έχουμε πρώην ποδοσφαιριστές που είναι γιατροί, πιλότοι, εργάτες σε πετρελαιοφόρα, οδηγοί ταξί κλπ.

Φθάνει να διερευνήσουν οι ποδοσφαιριστές τα ενδιαφέροντά τους και να κατανοήσουν τα προτερήματά τους, ώστε να σχεδιάσουν το μέλλον τους.»

Εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών στα μέλη του εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αποκτήσουν υποτροφία στον κλάδο που τους ενδιαφέρει βάση συμφωνιών που έχει συνάψει ο ΠΑ.Σ.Π. με έξι εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Κύπρο: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, UCLan Cyprus, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Frederick University, Alexander College/UWE Bristol, Ctl Eurocollege Limassol.