Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα γήπεδά μας

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε χθες ο Μαρκίνιος από οπαδούς του Απόλλωνα στο παιχνίδι απέναντι στον ΑΠΟΕΛ στο «Alphamega Stadium».

Είναι με λύπη και μεγάλη απογοήτευση που διαβάσαμε τα όσα κατήγγειλε ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ στα social media και διερωτόμαστε πώς μπορούν μερικοί οπαδοί να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, χωρίζοντας τους ανθρώπους αναλόγως του χρώματός τους. Το οξύμωρο του ζητήματος, και είναι εδώ που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, είναι ότι όλοι οι οπαδοί έχουν στις τάξεις των ομάδων τους ποδοσφαιριστές από πολλές εθνικότητες! Αλήθεια, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο; Στρέφονται, και αναρωτιόμαστε πώς δεν το καταλαβαίνουν, και προς τους παίκτες της ίδιας της ομάδας τους.

Η έμφυλη διάκριση και η κάθε μορφής διάκριση είναι ξένα προς την κοινωνία μας και τα γήπεδα μας. Όμως, δεν φτάνουν οι καταδίκες μετά από κάθε παρόμοιο περιστατικό. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τα όσα καταγγέλει ο ποδοσφαιριστής, να δράσουν αμέσως και να εντοπίσουν αυτόν ή αυτούς που προέβησαν σε τέτοιες έκνομες συμπεριφορές. Καλούμε το κράτος να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να θέσει όρια σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με το πρέπον και το σωστό.

Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών εδώ και πάρα πολλά χρόνια διοργανώνουμε εκδηλώσεις και καμπάνιες στα σχολεία κατά του ρατσισμού, ώστε να καλλιεργήσουμε μία νέα κουλτούρα στα μικρά παιδιά. Επιδίωξή μας είναι να αντιληφθούν ότι η διαφορετικότητα μας ενώνει, μας διδάσκει και μας ωριμάζει και δεν μας διχάζει. Ταυτόχρονα τους στέλνουμε το μήνυμα να υψώνουν τείχη σε συμπεριφορές που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αυτό που μας διχάζει είναι συμπεριφορές που υποθάλπουν το μίσος και την αντιπαλότητα.

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και πίστη στον ίδιο δρόμο, να οραματιζόμαστε μία καλύτερη κοινωνία. Εμείς πράττουμε από την πλευρά μας ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, αυτοί που πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με μέτρα είναι το κράτος και οι αρχές του. Ας το κάνουν, λοιπόν…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ