Πολλά τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την έρευνα, ξεκινούν άμεσα οι ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας με θέμα το ποδόσφαιρο γυναικών στην Κύπρο, παρουσίασε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην έρευνα, που είχε τη μορφή δημοσκόπησης και πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, συμμετείχαν 150 ποδοσφαιρίστριες και από τις δέκα ομάδες του γυναικείου πρωταθλήματος της ΚΟΠ.

Πριν την έναρξη της παρουσίασης, προβλήθηκε το πιο κάτω βίντεο, με διεθνείς ποδοσφαιριστές της εθνικής ανδρών και παίκτες της α΄ κατηγορίας να στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης προς τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες:

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τις πολλές ανισότητες σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο ανδρών να αναδεικνύονται μέσα από τις απαντήσεις των ποδοσφαιριστριών. Θλιβερό είναι το γεγονός πως το 72% των παικτριών δεν αμείβεται (!), ενώ από τη μειοψηφία που πληρώνεται, το 31% δεν έχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο! Από το ακόμη πιο μικρό ποσοστό των παικτριών που έχουν συμβόλαιο και πληρώνονται, το 50% έχει σύμβαση διάρκειας επτά μηνών και κάτω…

«Διάκριση»
«Διακρίνονται ξεκάθαρα θέματα διακρίσεων, τα οποία δεν πρόκειται να δεχτούμε. Ξεκινάμε μεγάλη προσπάθεια για την ισότητα των δύο φύλων στο κυπριακό ποδόσφαιρο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στη συνέντευξη Τύπου. Πέρα από τα πιο πάνω, ενδιαφέροντα είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας. Μόλις το 4% των ποδοσφαιριστριών αμείβονται μεταξύ 700-1000 ευρώ και το 3% λαμβάνει από χίλια ευρώ το μήνα, η πλειοψηφία ξένες.

Το 70% των ερωτηθέντων λένε πως το πρωτάθλημα θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο σε διάρκεια, με τον κ. Νεοφυτίδη να αποκαλύπτει πως έχει ήδη ετοιμαστεί πρόταση προς την ΚΟΠ, το οποίο θα κατατεθεί στην προσεχή -σχετική με το θέμα- συνάντηση των δύο πλευρών. «Το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε με την ΚΟΠ είναι την αύξηση της επιχορήγησης προς το γυναικείο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με την έρευνα μας, το 99% των ποδοσφαιριστριών λένε πως μια αύξηση στην επιχορήγηση θα βοηθήσει στη βελτίωση του αθλήματος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα, οι διεθνείς Κύπριες ποδοσφαιρίστριες δεν αμείβονται όταν βρίσκονται με την Εθνική. «Τίθεται θέμα διάκρισης και το θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην αμείβονται οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες για τις προπονήσεις και τους αγώνες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.

Επτά από τις δέκα ομάδες δεν έχουν μόνιμο φυσικοθεραπευτή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τέσσερις ομάδες δεν έχουν μόνιμο προπονητή τερματοφυλάκων, ενώ οι μισές ομάδες δεν παρέχουν γυμναστήριο στις ποδοσφαιρίστριες τους.

Πέρα από την έρευνα, μέσα από τις προσωπικές συνομιλίες με τις εκπροσώπους των ομάδων, ο ΠΑ.Σ.Π. έχει καταγράψει και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παίκτριες. Μεταξύ άλλων, αυτά είναι τα υπερβολικά μεγάλα σκορ και ο σεβασμός απέναντι στις πιο αδύναμες ομάδες, τα οδοιπορικά καθώς και η ανεξέλεγκτη συμμετοχή των Κοινοτικών/Ξένων στο πρωτάθλημα.

Η έρευνα ανέδειξε, από την άλλη, και κάποια θετικά στοιχεία. Το 77% των ποδοσφαιριστριών απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το 69% προπονείται σε «καλές» ή «άριστες» γηπεδικές συνθήκες.

Περιμένουν συνάντηση
«Περιμένουμε να οριστεί ημερομηνία για συνάντηση με την ΚΟΠ, για συζήτηση των ευρημάτων. Επίσης, έχει σταλεί η έρευνα στη FIFPro, στην οποία ενδιαφέρονται πολύ για την προσπάθεια που κάνουμε για βελτίωση των συνθηκών του γυναικείου ποδοσφαίρου», κατέληξε ο Σπύρος Νεοφυτίδης.

Οι χαιρετισμοί και παρεμβάσεις
Παρούσες στην παρουσίαση ήταν ποδοσφαιρίστριες της επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου του ΠΑ.Σ.Π. Η Ξένια Γεωργίου τη Λευκοθέας, στο δικό της χαιρετισμό, είπε: «Ευχαριστούμε τον ΠΑ.Σ.Π. που αφήνουν τα λόγια και ξεκινούν τις πράξεις. Ήρθε η ώρα για την ισότητα ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι καθόλου καλά, όμως η έρευνα δίνει την ευκαιρία στους αρμόδιους να δουν τα προβλήματα και να βρουν λύσεις». Η Φρόσω Ππεκρή της Α.Ε. Αμμοχώστου, από την πλευρά της είπε: «Ευχαστούμε τον ΠΑ.Σ.Π. για την προσπάθεια στήριξης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της έρευνας και πλέον είναι η ώρα για πράξεις».

Ο ποδοσφαιριστής της Δόξας, Βασίλης Παπαφώτης, ήταν παρών και έστειλε το δικό του χαιρετισμό: «Στηρίζουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι η ώρα να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, για να δείξουν τι αξίζουν. Στον ΠΑ.Σ.Π. στηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νίκος Καρτακούλλης, στο δικό του χαιρετισμό είπε: «Χαιρετίζουμε αυτή την παρουσίαση. Το γυναικείο ποδόσφαιρο χρειάζεται στήριξη και τέτοιοες έρευνες μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο σε συνεργασία με τον ΠΑ.Σ.Π. μέσω των υποτροφιών σε ποδοσφαιρίστριες».

Ο εκπρόσωπος των σωματείων του γυναικείο ποδοσφαίρου κ. Νίκος Παπανικολάου, είπε: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πολλά να προσφέρει στην Κύπρο. Προσπαθούμε για το καλύτερο και το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται μέσα από καλή συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει να συνεργαστούμε με την ΚΟΠ για να βρούμε τα κοινά σημεία για επίλυση των προβλημάτων».