Ο ΠΑ.Σ.Π. δεν απεκδύεται ευθυνών – Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις αναλαμβάνει για ένα καλύτερο αύριο

Με τον Παγκύπριο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών ασχολήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κώστας Κουτσοκούμνης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή Sports Express του Sigmalive.

«Ο ΠΑΣΠ για παράδειγμα επιρρίπτει ευθύνες σε όλους εκτός από αυτόν. Εγώ λέω ότι όλοι έχουμε ευθύνη…» είπε μεταξύ άλλων ο αγαπητός πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Κουτσοκούμνης ίσως έχει παρερμηνεύσει κάποιες τοποθετήσεις μας. Ο ΠΑ.Σ.Π. ουδέποτε απεκδύθηκε ευθυνών για τα όσα κακά συμβαίνουν.

Και η πιο τρανή απόδειξη είναι τα έργα μας. Τα οποία έργα μας, καταγράφονται από αδιάψευστο υλικό. Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δράση του Συνδέσμου με στόχο να καταπολεμηθούν τα αρνητικά φαινόμενα στο άθλημα. Κι αυτές οι πράξεις μας καταδεικνύουν -το λιγότερο- άτομα που κάνουν αυτοκριτική και παλεύουν για να βελτιωθούν. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι:

1) Εδώ και πέντε χρόνια αρχίσαμε εκστρατεία κατά της βίας. Μαζί με μέλη μας, εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, επισκεπτόμαστε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στέλνοντας τα σωστά μηνύματα στους μαθητές, πασχίζοντας ΜΟΝΟΙ μας για καλλιέργεια σωστής αθλητικής παιδείας. Προβάλλουμε μάλιστα και οπτικό υλικό με εκστρατείες κατά του ρατσισμού, των αναβολικών ουσιών, της βίας στα γήπεδα… Επιπλέον, επιτυγχάνουμε το εξής: Φέρνουμε σε επαφή παιδιά με πρωταγωνιστές του αθλήματος, κάτι που οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες μας συμβούλευαν να κάνουμε από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ώστε να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα στους μελλοντικούς οπαδούς.

2) Η εκστρατεία μας, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις επισκέψεις στα σχολεία. Σε όλα τα ποδοσφαιρικά τουρνουά που διοργανώνει η συμμετέχει ο ΠΑ.Σ.Π., δίνει μικρές διαλέξεις στους μικρούς συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές, προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό.

3) Σημειώστε ότι στα τουρνουά μας δεν βραβεύουμε τους νικητές, αλλά τιμούμε το ευ αγωνίζεσθε. Οι τσακωμοί και οι διακοπές παιχνιδιών με προπονητές να παίζουν ξύλο και γονείς να βρίζουν διαιτητές, δεν έχουν θέση στα τουρνουά του Συνδέσμου μας…

4) Να θυμίσουμε επίσης, ότι φέρνουμε συνέχεια σε επαφή τους ποδοσφαιριστές-μέλη μας μεταξύ τους, μέσω διάφορων εκδηλώσεων. Αυτό συντείνει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ τους και αυτό το βλέπουμε στο γήπεδο. Πολύ σπάνια ποδοσφαιριστές έρχονται στα χέρια.

5) Μόλις ο Κολάνης (Ένωση) κτύπησε αντιαθλητικά τον Ορλάντο Σα (πρώην παίκτης της ΑΕΛ), ο ΠΑ.Σ.Π. ενήργησε αμέσως. Μιλήσαμε με το μέλος μας, το οποίο αφού πρώτα έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις, απολογήθηκε δημοσίως στον Πορτογάλο επιθετικό, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα. Δεν στρουθοκαμηλίσαμε, δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δεν κιοτέψαμε. Κοιτάξαμε το πρόβλημα κατάματα και το αντιμετωπίσαμε.

6) Μαζί με το Σύνδεσμο Διαιτητών και τον Σύνδεσμο Προπονητών καταστρώσαμε πλάνο με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα γήπεδα. Συναντηθήκαμε και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Συναντηθήκαμε και με την ΚΟΠ. Εσείς κ. Κουτσοκούμνη απουσιάζατε…

7) Στις ημερίδες που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και καλεί όλες τις Ομοσπονδίες να συμμετέχουν, δείχνοντας τα βασικά στοιχεία του αθλήματος στους μαθητές, ο ΠΑ.Σ.Π. συμμετέχει ενεργά εκπροσωπώντας το ποδόσφαιρο, κάτι που έπρεπε να κάνει η ΚΟΠ?

8) Πρωτοστατήσαμε για την εκστρατεία κατά των προσυνεννοημένων αγώνων (?Don’t fix it?).

9) Φροντίζουμε για την ακαδημαϊκή μόρφωση των ποδοσφαιριστών-μελών μας με τρία διαφορετικά προγράμματα.

10) Πριν από το ντέρμπι προβάλαμε τη φωτογραφία του Μαντούκα (ΑΠΟΕΛ) και του Μπεμπέ (ΑΕΛ). Οι δυο παίκτες ήταν αγκαλιά και γελούσαν, εικόνα που προβάλαμε δεόντως.

11) Ο ΠΑ.Σ.Π. στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πήρε πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ, με στόχο να σταλθούν τα απαραίτητα μηνύματα πριν από το ντέρμπι. Δυστυχώς η προσπάθειά μας «σκόνταψε» στην άρνηση συλλόγου?

Για όλα όσα καταγράψαμε στις πιο πάνω αράδες, υπάρχουν ντοκουμέντα. Φωτογραφίες και video στον επίσημο λογαριασμό μας στο facebook και στο youtube, μέσα στα οποία καταγράφεται η πλούσια δράση μας κατά της βίας.

Αν, λοιπόν, κάποτε φαίνεται ότι δεν κάνουμε αυτοκριτική ή μιλάμε με λίγη δόση έπαρσης, συγχωρέστε μας. Δεν είναι γιατί δεν κάνουμε αυτοκριτική. Ίσως είναι επειδή μας πνίγει το δίκιο μας. Διότι παλεύουμε πολλές φορές μόνοι για ένα καλύτερο αύριο στο ποδόσφαιρό μας, με πενιχρά μέσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ