Ο μέσος μισθός των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως, όσο αυτός του ανειδίκευτου εργάτη!

Στην Κύπρο, τα τυποποιημένα έντυπα συμβολαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (standard contracts), μετά από τις διαβουλεύσεις του ΠΑΣΠ με την ΚΟΠ και τη βοήθεια της FIFPro, είναι ένα θεσμικό κεκτημένο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εδώ και ένα χρόνο.

Του Σπύρου Νεοφυτίδη

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε χώρες όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Τσεχία, όπου οι παίκτες είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο ασφαλείς συνθήκες εργασίας, παρότι η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPrο) συνεχίζει να επισημαίνει την ανάγκη για σύναψη υποχρεωτικών και τυποποιημένων συμβολαίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη FIFPro το 2012, περισσότερο από το 41% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποδοχών τους.

Η νέα έρευνα της FIFPro, που θα είναι η μεγαλύτερη μελέτη των συνθηκών απασχόλησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2016 και θα αναλύει τις απαντήσεις από σχεδόν 15.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία / Ωκεανία.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι και ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, παγκοσμίως. Οπωσδήποτε δεν είναι αυτός του Cristiano Ronaldo ή του Lionel Messi αλλά αυτός ενός ανειδίκευτου εργάτη! Επίσης η απουσία κατώτατου μισθού στις επαγγελματικές κατηγορίες και η σύναψη διπλών συμβολαίων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Αυτά προέκυψαν σε ένα διήμερο νομικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στην έδρα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) στο Άμστερνταμ στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Αντικείμενο του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν 29 αξιωματούχοι Συνδέσμων Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και δικηγόροι, από 18 ευρωπαϊκές χώρες, ήταν οι συμβάσεις εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με ειδικότερη αναφορά στη νομολογία του CAS (Court of Arbitration for Sport). Πέραν του αμιγούς νομικού αντικειμένου, οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών υπέβαλαν προτάσεις: για την καταπολέμηση της βίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για ένα δικαιότερο μοντέλο κατανομής των εσόδων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και για μια αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, που δεν θα επιτρέπει οφειλές προς ποδοσφαιριστές.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο κρίσιμος ρόλος της UEFA, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να αρνηθεί στις ομάδες μιας χώρας την πρόσβαση σε διοργανώσεις της, αν δεν γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, από Κυπριακής πλευράς, ένας εκ των νομικών συμβούλων του ΠΑΣΠ ,ο Λοΐζος Χατζηδημητρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ