Νεοφυτίδης: «Χωρίς όραμα και στόχους δεν υπάρχει λόγος…»

«Όταν δεν έχω όραμα και στόχους γι΄ αυτό που κάνω, τότε δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαι…». Τάδε έφη Σπύρος Νεοφυτίδης. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, σε συνέντευξή του στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου την ερχόμενη Τετάρτη (17/12) στο ξενοδοχείο St Raphael στη Λεμεσό κλήθηκε να μιλήσει για τον εαυτό του, τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του, αλλά και για το μέλλον…

Τι έχετε πετύχει κατά τη θητεία σας; Ποιοί ήταν οι στόχοι σας;
«Νομίζω ότι αυτά τα έξι χρόνια έχουμε βάλει τις βάσεις για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να αναπτύξουμε έναν σύγχρονο σύνδεσμο, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μελών μας. Αυτά που καταφέραμε να κάνουμε μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή του οράματος και των στόχων που έχουμε θέσει. Αρκεί μόνο να πω ότι όταν αναλάμβανα με τους συνεργάτες μου τον σύνδεσμο και τους είπα ότι θα αρχίσουμε με την δημιουργία ενός περιοδικού και της κάρτας μέλους, κάποιοι μας είπαν τρελούς. Εμείς όχι μόνο κάναμε αυτά, αλλά προχωρήσαμε και σε πολλά άλλα όπως η δημιουργία τμήματος επιμόρφωσης των μελών, νομικής υποστήριξης των μελών, εκπαίδευσης των μελών σε θέματα βίας, ρατσισμού και απαγορευμένων ουσιών, αλλά το πιο σημαντικό, την ανάπτυξη του συνδέσμου όχι μόνο με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά και με τους παλαίμαχους και ιδιαίτερα τους μικρούς μέσω των ακαδημιών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δείξαμε ξεκάθαρα ότι προασπίζουμε τα δικαιώματα όλων των ποδοσφαιριστών».

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Συνδέσμου είναι το ενιαίο συμβόλαιο. Τι ακριβώς σημαίνει για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή η θέσπιση του ενιαίου συμβολαίου;
«Η σημασία του ενιαίου συμβολαίου είναι ότι θα κατοχυρώνονται τουλάχιστον οι βασικοί όροι που πρέπει να υπάρχουν πάνω σε ένα συμβόλαιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Πιστεύω ότι το ποιο σημαντικό είναι η ασφαλιστική κάλυψη των μελών μας αλλά και η έγκυρη καταβολή της μισθοδοσίας. Το ενιαίο συμβόλαιο είναι μόνο η αρχή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη αλλά και υλοποίηση άλλων μέτρων που είναι απαραίτητα όπως πχ το ταμείο προνοίας για ποδοσφαιριστές».

Είδαμε ότι οι σχέσεις σας με την ΚΟΠ έχουν βελτιωθεί. Ενώ αρχικά φαινόταν να είσαστε σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, στη συνέχεια είδαμε να αλλάζει αυτή η εικόνα.
«Αυτό είναι αλήθεια, νομίζω όμως ότι καταφέραμε να πείσουμε ότι οι υπήρχαν λόγοι που φωνάζαμε και μέσω του διαλόγου καταφέραμε να έρθουμε ποιο κοντά και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο ΠΑΣΠ θέλει την συνεργασία και ιδιαίτερα την οικονομική ευημερία των σωματείων. Όταν βλέπαμε την οικονομική καταστροφή κάποιων σωματείων και ιδιαίτερα την εκμετάλλευση των ποδοσφαιριστών, επιβαλλόταν να αντιδράσουμε. Τον τελευταίο καιρό ήρθαμε πιο κοντά και αυτό οφείλεται πιστεύω στην εμπιστοσύνη που δείξαμε στην επιτροπή κριτηρίων, αλλά και στην εμπλοκή της FIFPro και της UEFA. Σίγουρα η οικονομική κρίση μας ταρακούνησε πολύ και ήταν πλέον μονόδρομος η συνεργασία και η άμεση λήψη μέτρων για διάσωση του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Μετά από επίμονες προσπάθειες πετύχατε την εκπροσώπησή σας στα σώματα της ΚΟΠ που εκδίκαζαν διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και συλλόγων. Τι σημαίνει αυτό;
«Η ίση εκπροσώπηση στην ΕΕΔ είναι βασική προϋπόθεση για να αναγνωριστεί διεθνώς η σωστή λειτουργία μιας ομοσπονδίας. Αυτό που υπήρχε ήταν παράνομο και δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η εκπροσώπηση με δύο αντιπροσώπους από τον ΠΑΣΠ αλλά και κοινής αποδοχής πρόεδρο τόσο στην ΕΕΔ αλλά και στο εφετείο, διασφαλίζει την δίκαιη εκδίκαση όλων. Αυτό που θα αλλάξει επίσης είναι ο τρόπος εκδίκασης των υποθέσεων που θα γίνεται πλέον σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχουμε πιο γρήγορη εκτέλεση αποφάσεων με αποτέλεσμα να μειωθούν πολύ οι υποθέσεις».

Έχετε κάνει κάτι στη μέχρι τώρα θητεία σας που να το έχετε μετανιώσει;
«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει κάτι που το έχουμε μετανιώσει. Ό,τι κάνουμε, πάντα το κάνουμε με την καθοδήγηση της FIFPro. Σίγουρα στενοχωριέμαι για το μέτρο με τα όρια ηλικίας στις μικρές κατηγορίες. Θεωρώ λανθασμένο τον τρόπο που επιβλήθηκε και που τέθηκε σε ισχύ. Επίσης, η ανυπαρξία ασφαλιστικής κάλυψης των μελών θεωρώ ότι έπρεπε να διεκδικηθεί ποιο δυναμικά γιατί έχουμε πολλές περιπτώσεις μελών μας που τραυματίστηκαν και δεν είχαν ασφάλεια με αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις ιδιαίτερα οικονομικές».

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της θητείας σας, λογικά ήταν και η ανάδειξή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών…
«Η εκλογική διαδικασία που με ανέδειξε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της FIFPro μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο δύσκολες αλλά και αγωνιώδεις στην ιστορία της FIFPro. Αναγκάστηκα να κερδίσω δύο φορές την θέση λόγω μιας ένστασης από την Πορτογαλία. Νιώθω πολύ περήφανος και ικανοποιημένος, γιατί είναι τεράστιο επίτευγμα να είσαι ένα βήμα από την διαγραφή και αποβολή σου από την FIFPro,να αναγκάζεσαι να είσαι για πέντε χρόνια υπό επιτήρηση και να καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των χωρών αυτών και να σε ψηφίσουν ανάμεσα σε 30 χώρες μέσα στο συμβούλιο. Ακόμη κανένας δεν έχει αντιληφθεί την τεράστια αυτή επιτυχία του ΠΑΣΠ και καμιά φορά γελώ με την συμπεριφορά κάποιων στην Κύπρο. Μετά τον Μάριο Λευκαρίτη και τη  θέση του στην UEFA και στην ΦΙΦΑ, την επόμενη πιο υψηλή θέση  την έχει ο ΠΑΣΠ στην FIFPro, αλλά κάποιοι προσπερνούν τα πρωτόκολλα και αγνοούν τα πάντα. Άρχισαν ήδη να φαίνονται τα οφέλη που θα έχει ο κύπριος ποδοσφαιριστής, αλλά γενικά και το κυπριακό ποδόσφαιρο από την εκλογή μας στο Δ.Σ. της FIFPro. Πιστεύω ότι κύπριοι που έχουν σημαντικές θέσεις όπως ο κύριος Λευκαρίτης βοήθησαν αλλά και μπορούν να βοηθήσουν πολύ το ποδόσφαιρο μας».

Πώς προσεγγίζετε τη θέση σας στον ΠΑ.Σ.Π.; Τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος αυτού του Συνδέσμου;
«Η ευκαιρία δίνεται καθημερινά σε πολλούς να υπηρετήσουν και να βοηθήσουν, φτάνει να υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Η θέση που έχω είναι εκτελεστικού προέδρου που σημαίνει απλά, γενικός διευθυντής, δουλεύω εκ μέρους του συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης. Το σίγουρο όμως είναι ότι όταν δεν θα έχω όραμα και στόχους γι’ αυτό που κάνω, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να ασχολούμαι, ό,τι και να είναι αυτό. Εάν δεν εμπνέεις τους ανθρώπους γύρω σου και εάν σταματήσεις να παράγεις έργο, τότε δεν μπορείς να συνεχίσεις ό,τι δουλειά και να κάνεις .Στην γενική συνέλευση στις 17 θα ανακοινωθούν τα νέα μέλη του ΔΣ και των επαρχιακών επιτροπών. Για τον ΠΑΣΠ όλοι μπορούν να προσφέρουν και είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ