Νέες προκλήσεις στον αθλητισμό: Διακυβέρνηση αθλητικών σωματείων και μετακίνηση αθλητών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το αθλητικό συνέδριο, με τίτλο «Νέες προκλήσεις στον αθλητισμό: Διακυβέρνηση αθλητικών σωματείων και μετακίνηση αθλητών», το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) και τον οργανισμό FIFA MASTER Alumni. Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολλών αθλητικών σωματείων, νομικοί σύμβουλοι, στελέχη ομοσπονδιών, προπονητές, γυμναστές, διαιτητές και αθλητές.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, η πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ κύριος Κώστας Μιχαηλίδης, το μέλος το ΔΣ της ΚΟΕ κύριος Νάκης Μιχαηλίδης, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ανδρέας Μακρής.

H ακαδημαϊκός αθλητικής διοίκησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδη, στην εισαγωγική της ομιλία παρουσίασε τα κύρια προβλήματα αθλητικής διακυβέρνησης τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητικοί οργανισμοί της Κύπρου σήμερα, τα οποία προέκυψαν από επιστημονική μελέτη του αθλητικού συστήματος της Κύπρου.

Ο νομικός και μέλος του FIFA Master Alumni Network, Λεόντιος Τσέλεπος παρουσίασε το ρόλο του οργανισμού FIFA Master Alumni Network, που αποτελείται από απόφοιτους του ΦΙΦΑ Μάστερ και την υποστήριξη και διασύνδεση που προσφέρει στα πάνω από 400 μέλη του και στους συνεργάτες του.

Ο Federico Raviglione αντιπροσωπεύοντας το European Club Association αναφέρθηκε στη σημαντικότητα που πλέον δίδεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της διακυβέρνησης των αθλητικών/ποδοσφαιρικών σωματείων και το ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός.

Η κυρία Ελένη Καραολή, εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας ΜΚΟ περιέγραψε τις κύριες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σωματεία, και εστίασε ιδιαίτερα στις αλλαγές που επηρεάζουν τα αθλητικά σωματεία και στις νέες προκλήσεις που δημιουργούν.

Ο καθηγητής Pierre Lanfranchi αναφέρθηκε γενικά στον τομέα των μεταγραφών ποδοσφαιριστών και παρουσίασε κάποια στοιχεία και μοντέλα που προέκυψαν μέσω μακροχρόνιας ιστορικής έρευνας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, κ. Σπύρος Νεοφυτίδης ανέπτυξε το θέμα του «Δικαιώματος Τρίτων Προσώπων», της διεκδίκησης δηλαδή οικονομικού δικαιώματος από κάποιο τρίτο πρόσωπο σε περιπτώσεις μεταγραφών των αθλητών, πρακτική στην οποία εναντιώθηκε και καταδίκασε ανοικτά τόσο η UEFA όσο και η Fifpro.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο αθλητικογράφος Άλκης Μπότσος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ