Το Πανεπιστήμιο Frederick και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) υπέγραψαν την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος της κοινωνίας.

Το πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick ο Πρύτανης Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ενώ από πλευράς του ΠΑ.Σ.Π. ο Εκτελεστικός Πρόεδρος κ. Σπύρος Νεοφυτίδης.

Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας των δύο φορέων. Υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Frederick στον αθλητισμό στο πλαίσιο των εξιδεικευμένων ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει, αλλά και στηρίζοντας πολύπλευρα τους φοιτητές-αθλητές με υποτροφίες και άλλες διευκολύνσεις. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν επιλέγηκε τυχαία να προσφέρεται στη Λεμεσό, αφού πρόκειται για μια πόλη με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό, που έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες και με συμμετοχή αθλητών στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, που στηρίζει διαχρονικά εθνικές ομάδες της Κύπρου όλων των αθλημάτων. Τόνισε επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Frederick, θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις δράσεις του ΠΑ.Σ.Π., θα στηρίζει τον οργανισμό με επιστημονική και ερευνητική τεχνογνωσία μέσω των διαφόρων τμημάτων του και θα παρέχει ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών σε μέλη του ΠΑ.Σ.Π., με στόχο την ανάπτυξη και προαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, που παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα θα μπορούν να αποκτήσουν και ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., αφού εκθείασε το Πανεπιστήμιο Frederick για την απόφασή του να λειτουργήσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού», υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του ΠΑ.Σ.Π. με  το Πανεπιστήμιο Frederick τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συνδέσμου. Μάλιστα από το πρώτο έτος της δημιουργίας του προγράμματος της Φυσικής Αγωγής, ένα σημαντικό ποσοστό ποδοσφαιριστών-φοιτητών στη Λεμεσό, έχει επιλέξει να το ακολουθήσει παράλληλα με την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο. Τέλος ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως υπάρχουν επίσης ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες που επιλέγουν το Frederick και για άλλους κλάδους σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο και δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ άλλων προνοεί την παροχή υποτροφιών σε μέλη του ΠΑ.Σ.Π. για εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick, την από κοινού ή με τρίτους διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων σε θέματα του τομέα του αθλητισμού γενικότερα και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, την ανταλλαγή στελεχών για τη διεξαγωγή διαλέξεων και επιμορφωτικών μαθημάτων σε εξειδικευμένους αθλητικούς τομείς, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην επικοινωνία, διοίκηση και οργάνωση. Επιπρόσθετα, προνοεί την από κοινού εμπλοκή του ΠΑ.Σ.Π. και του Πανεπιστημίου Frederick σε κοινά ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνάντηση από πλευράς Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Καζαντζής, Διευθυντής Υπηρεσίας Διοίκησης, ο Δρ Πάνος Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Προγράμματος Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και η κα Στέλλα Δημητρίου, Υπεύθυνη του Γραφείου Αθλητισμού στη Λεμεσό.