Μεγάλη έρευνα της FIFPRO: Επιβάλλονται βελτιώσεις στο γυναικείο ποδόσφαιρο

Σημαντικά συμπεράσματα κατέδειξε έρευνα της FIFPRO που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις 26 από τις 32 Εθνικές ομάδες που συμμετείχαν στο τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο γυναικών που διεξήχθη στην Αυστραλία. Η έρευνα, το δείγμα της οποίας συμπεριέλαβε 260 ποδοσφαιρίστριες, ανέδειξε την αναγκαιότητα για βελτιώσεις στο διεθνές γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως το ημερολογιακό πρόγραμμα των αγώνων, την ιατρική υποστήριξη και τις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, μερικά από τα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  • 10% των ποδοσφαιριστριών δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις πριν από το τουρνουά και το πιο ανησυχητικό, όπως υπογραμμίζει η FIFPRO, είναι ότι το 22% δεν έκανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, τα οποία αποτελούν μέρος των κανονισμών της FIFA. Επιπλέον, το 60% δήλωσε ότι δεν είχε υποστήριξη όσον αφορά τη ψυχική υγεία.
  • Μία στις τρεις διεθνείς ποδοσφαιρίστριες που συμμετείχαν στο Μουντιάλ, κερδίζει λιγότερα από 30.000 δολάρια τον χρόνο, με το 8% να κερδίζει λιγότερο ακόμη και από 5.000, ενώ το 21% ασκεί και δεύτερο επάγγελμα για να συμπληρώσει το εισόδημά του.
  • Σε ποσοστό 53%, οι ποδοσφαιρίστριες δεν είχαν αρκετό χρόνο για ξεκούραση πριν από το πρώτο τους παιχνίδι στο παγκόσμιο κύπελλο. Επιπλέον, το 86% όσων συμμετείχαν στο τουρνουά είχε λιγότερο χρόνο από δύο εβδομάδες για ξεκούραση πριν επιστρέψει στον σύλλογό του.
  • Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, η FIFPRO διαπραγματεύτηκε όπως υπάρχουν ίσες συνθήκες σε όλους τους τομείς, από τη μεταφορά μέχρι τη διαμονή. Η έρευνα κατέδειξε ότι το 94% ταξίδεψε σε θέση business class, παρότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά την επιστροφή μετά το παγκόσμιο κύπελλο σε 80%.
  • Ενώ ο αριθμός των ατόμων που αποτελούσαν την αποστολή της κάθε Εθνικής ομάδας αυξήθηκε στο 50, μερικές ποδοσφαιρίστριες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το επίπεδο του τεχνικού επιτελείου που συνόδευσε την Εθνική τους. Μάλιστα, μία ποδοσφαιρίστρια ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τα προσόντα του τεχνικού τιμ που επέλεξε η ομοσπονδία της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ