Λουκρητία Χρυσοστόμου: «Είμαστε γυναίκες, δεν μας δίνουν σημασία!»

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που παρουσίασε η FIFPro, βρίσκοντας ότι αρκετές ποδοσφαιρίστριες αφήνουν το ποδόσφαιρο γύρω στα 25 τους χρόνια, για να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη επαγγελματική σταδιοδρομία, συνομιλήσαμε με την Λουκρητία Χρυσοστόμου, βασικό στέλεχος της Εθνικής Κύπρου, με πολλές εγχώριες επιτυχίες και καριέρα στο εξωτερικό (Ελπίδες ΚαρδίτσαςFC Neunkirch) και της ζητήσαμε τα δικά της σχόλια:

«Πιστεύω ότι ο πρώτος και κύριος λόγος που οι ποδοσφαιρίστριες σταματούν τόσο νωρίς το ποδόσφαιρο είναι το οικονομικό. Δεν έχουμε τα οφέλη που έχει ένας επαγγελματίας ή ακόμη κι ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Είμαστε γυναίκες, δεν μας δίνουν την απαραίτητη σημασία, ούτε βλέπουν ότι μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό ότι η FIFPro έκανε αυτή την έρευνα κι άρχισε να ασχολείται και να ρωτά τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.»

Πως ήταν τα πράγματα στο εξωτερικό, όπου κι εκεί έκανες πρωταθλητισμό στις ομάδες που αγωνίσθηκες;
«Τον τελευταίο χρόνο δοκίμασα την τύχη μου στο εξωτερικό και απογοητεύθηκα. Όχι μόνο στη Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στο Γυναικείο ποδόσφαιρο.»

Ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής με καριέρα αντίστοιχη της δικής σου, δηλαδή Διεθνής με καριέρα πρωταθλητισμού σε Κύπρο και εξωτερικό (Ελλάδα Α’ Εθνική, Α’ Κατηγορία Ελβετίας), θα είχε εξασφαλίσει το μέλλον του;
«Εννοείται! Το μόνο καλό που πήρα από το εξωτερικό είναι η εμπειρία, το επίπεδο του ποδοσφαίρου και οι προπονήσεις. Στο εξωτερικό υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτούς του τομείς. Είχαν όλες οι γυναικείες ομάδες πλήρες προπονητικό τιμ, γυμναστές, διατροφολόγους και κινούνταν με επαγγελματισμό. Σε θέμα οικονομικό όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια κοπέλα το μέλλον της ως ποδοσφαιρίστρια ακόμη και σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.»

Ποιες οι σκέψεις σου για τη δική σου ποδοσφαιρική καριέρα;
«Φέτος είχα κι εγώ πάρει την απόφαση να αποσυρθώ και να συγκεντρωθώ στις σπουδές μου. Για να είμαι ειλικρινής ακόμη το σκέφτομαι αφού είμαι σε συζητήσεις με κάποιες ομάδες στη Κύπρο. Θεωρώ ότι το να αγωνιστώ ή όχι δεν θα με βοηθήσει οικονομικά.»

Μιας κι αναφέρθηκες στις σπουδές σου, πες μας λίγα λόγια για τη συμμετοχή σου στις αξιολογήσεις του ΠΑ.Σ.Π. για απόκτηση υποτροφίας.
«Οι ποδοσφαιρικές αξιολογήσεις για τις υποτροφίες ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμένα. Το γεγονός ότι οι αξιολογητές έρχονται από την Αγγλία και δουλεύουν σε ομάδες της Premier League δείχνει την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο ΠΑ.Σ.Π.. Δεν θα μπορούσα να διεκδικήσω υποτροφία χωρίς την βοήθεια του ΠΑ.Σ.Π.. Είναι πολύ σημαντικό που ο σύνδεσμος μας, μας βοηθά και είναι δίπλα μας.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ