Η Βουλή έβγαλε… οφσάιντ την ανισότητα στις παροχές!

Μετά από αρκετά χρόνια επίπονων προσπαθειών ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών επιτεύχθηκε! Με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή, ψηφίστηκε σήμερα από τη βουλή η τροποποίηση του άρθρου 5 του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού νόμου που εξαλείφει κάθε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Εθνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της νομοθεσίας, ο ΚΟΑ «διασφαλίζει, μεριμνά και προωθεί την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και την προσφορά από τις ομοσπονδίες ίσων ευκαιριών και ίσων παροχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εθνικές ομάδες».

Με την πιο πάνω τροποποίηση ουσιαστικά δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα ημερήσια έξοδα, έξοδα διακίνησης/οδοιπορικών, έξοδα συμμετοχής σε αγώνα, έξοδα ένδυσης/υπόδησης και έξοδα διατροφής/σίτισης.

Την πρόταση είχε καταθέσει ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου και ο ΠΑ.Σ.Π. όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούσε συνεχείς συναντήσεις ώστε να γίνει κατορθωτό το αυτονόητο, δηλαδή να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα του φύλου και οι έμφυλες διακρίσεις στον αθλητισμό και να μην παρατηρούνται φαινόμενα (όπως αυτά που βιώσαμε πριν από λίγα χρόνια στο ποδόσφαιρο) που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ως εκ τούτου, οι ομοσπονδίες υποχρεούνται από τούδε και στο εξής να ευθυγραμμιστούν με τον νόμο και να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άνδρες και γυναίκες.

«Ένας μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. ο εκτελεστικός πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Νεοφυτίδης και πρόσθεσε: «Η χαρά μας είναι διπλή γιατί εκτός του ότι πέρασε η τροποποίηση της νομοθεσίας, συμμετείχαμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι διακρίσεις στον αθλητισμό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου και στον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κούλλη Παύλου για την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια τους. Πλέον, οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται και να τολμούν να καταγγέλλουν όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, ο ΠΑ.Σ.Π. θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Βέβαια, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσω, ως Κύπρος έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε όσον αφορά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ