Οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη αρχή της ποδοσφαιρικής τους καριέρας /ανάπτυξης, έχουν σχεδόν όλοι την ίδια νοοτροπία: «Να μην σκέφτονται τίποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο».
Του Σπύρου Νεοφυτίδη
Δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν το γεγονός ότι θα έρθει μια μέρα που η ποδοσφαιρική τους καριέρα θα τελειώσει και θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα. Δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν αυτή την παράμετρο.
Σύμφωνα με την βρετανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η ποδοσφαιρική καριέρα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή έχει μέσο όρο ζωής τα οκτώ χρόνια, στατιστικό που πρέπει να προβληματίσει όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και οι οποίοι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία δεύτερης καριέρας.
Το πρόγραμμα δημιουργίας δεύτερης καριέρας υποστηρίζεται από τον ΠΑ.Σ.Π. για να διασφαλίσει ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα λάβουν την απαραίτητη μόρφωση ταυτόχρονα με την επαγγελματική προπόνηση τους και έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των αθλητών που εγκαταλείπουν το σχολείο/πανεπιστήμιο ή τον αθλητισμό.
Ο ΠΑ.Σ.Π. αναγνώρισε το κενό που υπάρχει και την έλλειψη ενός σοβαρού σχεδίου ακαδημαϊκής στήριξης και προώθησης της επιμόρφωσης των νέων ποδοσφαιριστών και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε στην διεξαγωγή μιας έρευνας που αναδεικνύει τις ακαδημαϊκές ανάγκες/ελλείψεις των ποδοσφαιριστών.
Στην έρευνα αυτή αναγνωρίζεται το τι θέλουν οι ποδοσφαιριστές για την επιμόρφωση τους, τις δυσκολίες που βρίσκουν για να προχωρήσουν στην επιμόρφωση τους (είτε αυτές είναι κοινωνικές, οικογενειακές ή σωματειακές) το μέγεθος του προβλήματος και σε ποιά ηλικία εμφανίζεται το πρόβλημα.
Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, από την ηλικία των 17 έως 21, υποστηρίζουν ότι η επιμόρφωση τους και ακαδημαϊκή ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα στην ζωή τους, αλλά έχουν ήδη αποφασίσει από την ηλικία των 13 ότι θέλουν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,αγνοώντας για τουλάχιστο 4 έως 8 χρόνια την επιλογή επιμόρφωσης τους, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιες ακαδημαϊκές ελλείψεις.
Επίσης, ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα επαγγελματικά σωματεία/ομάδες δεν έχουν την κουλτούρα αλλά ούτε τις εγκαταστάσεις για να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες(πρωινές προπονήσεις που αναγκάζουν τους μαθητές να εγκαταλείψουν είτε το σχολείο ή την ομάδα). Ακόμη σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι υπάρχει η ανάγκη ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος, το οποίο θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση τους και όχι όπως το παρόν πρόγραμμα όπου δεν παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες και είναι ανεπαρκές.
Από την έρευνα αυτή είναι εμφανές ότι η ποδοσφαιρική καριέρα έχει μικρή διάρκεια ζωής, δεν υπάρχει σταθερότητα στο επάγγελμα του ποδοσφαιριστή και δεν έχει μακροχρόνια εγγύηση εργοδότησης. Από την άλλη μεριά, όμως, η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών έχουν σαν προτεραιότητα στη ζωή τους να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Τελικά το συμπέρασμα που μπορεί να βγει από την έρευνα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές και οι γονείς τους (ανήλικους), δεν ενημερώνονται σωστά και στην ηλικία που πρέπει για να μπορούν να αναπτύξουν και να εξασφαλίσουν παράλληλα με την ποδοσφαιρική τους καριέρα και την ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη η οποία θα τους διασφαλίσει στο μέλλον μια δεύτερη καριέρα μετά την ποδοσφαιρική.
Ο ΠΑΣΠ βασιζόμενος στα πιο πάνω και στις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις/οδηγίες θα αναπτύξει ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης με στόχο να καλύψει τις ακαδημαϊκές ανάγκες των μελών του αλλά και όλων των αθλητών.
Την έρευνα μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΠ WWW.PASP.ORG.CY