Με τίτλο «Οι παίκτες στην Κύπρο δεν μπορούν να δεχτούν υπερβολικά δυσανάλογη μείωση μισθού», η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών, η FIFPRO, εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης (16/04) αναφορικά με το θέμα της πρότασης των κυπριακών σωματείων για αποκοπή ύψους 92% των απολαβών των ποδοσφαιριστών τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Η FIFPRO στην ανακοίνωση της καλεί την ΚΟΠ όπως επανεξετάσει την πρόταση της για μείωση απολαβών. Ακολουθεί αυτούσιο, στα ελληνικά, το δελτίο τύπου της FIFPRO:

«Η FIFPRO ζητά από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) όπως επανεξετάσει αμέσως την πρότασή της για μείωση των μισθών των παικτών, καθώς αυτή η πρόταση θα οδηγούσε τους παίκτες να κερδίζουν πολύ λιγότερα από έναν βασικό μισθό για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Η FIFPRO υποστηρίζει το συμπέρασμα της ένωσης παικτών στην Κύπρο, του ΠΑΣΠ, ότι μια τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά δυσανάλογη και ως εκ τούτου δεν είναι αποδεκτή.

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει τεθεί σε αναστολή από τις 15 Μαρτίου και είναι ακόμη ασαφές εάν ή πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την ΚΟΠ, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι ‘εξαιρετικά σοβαρός’. Ωστόσο, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της ένωσης παικτών για παροχή οικονομικών λεπτομερειών.

Η FIFPRO έχει αντιληφθεί ότι η ΚΟΠ έχει προτείνει στον ΠΑΣΠ τη μείωση των μισθών των παικτών κατά 23% για ολόκληρη τη σεζόν 2019/20. Αυτή η πρόταση δεν ισχύει για παίκτες που κερδίζουν 2.000 ευρώ ή λιγότερο ανά μήνα.

Δεδομένου ότι η σεζόν είναι στους τελευταίους μήνες, αυτό θα σήμαινε ότι οι παίκτες δεν θα λάβουν σχεδόν τίποτα από αυτό που θα έπρεπε να πάρουν σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Μείωση μισθού 92%

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα ενός παίκτη με δεκάμηνο συμβόλαιο ο οποίος κερδίζει 2.500 ευρώ το μήνα. Για όλη τη σεζόν θα λάβει 25.000 ευρώ. Από τον Αύγουστο έως τα μέσα Μαρτίου έχει εισπράξει το 75% του μισθού του. Θα είχε ακόμα 25% (ή 6.250 ευρώ) συνολικά να εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Εάν ο ετήσιος μισθός του μειωθεί κατά 23 τοις εκατό, όπως προτείνεται από την ΚΟΠ, τότε θα εισπράξει μόνο το 2% του υπόλοιπου μισθού του, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 500 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πρόκειται για μείωση κατά 92% των μισθών αυτής της περιόδου.

Φυσικά, οι παίκτες στην Κύπρο αντιλαμβάνονται ότι σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συλλόγους τους οικονομικά εάν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε προσφορά πρέπει να είναι ανάλογη. Το ερώτημα είναι εάν η ΚΟΠ φροντίζει επίσης τα συμφέροντα των παικτών ή εξετάζει μόνο τα συμφέροντα των συλλόγων.

Η FIFPRO υποστηρίζει το μέλος της, τον ΠΑΣΠ, και συμβουλεύει τους παίκτες, την ΚΟΠ και τους συλλόγους όπως καταλήξουν συλλογικά σε μια συμφωνία που θα ήταν δίκαιη και λογική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.»