Γκρεμίστηκε το τείχος της ανισότητας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

Πάλεψαν, διεκδίκησαν, ενώθηκαν και εισακούστηκαν! Ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών που αρχίζει στις 20 Ιουλίου στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η FIFA ανακοίνωσε μια σειρά από αποφάσεις για τη διοργάνωση που είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών – FIFPRO, των συνδέσμων μελών της και των ποδοσφαιριστριών από όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια οι παίκτριες ήταν ενωμένες και απαιτούσαν τα ακόλουθα: Τον επαγγελματικό προσανατολισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, τους ίσους κανονισμούς και προϋποθέσεις, τη δίκαιη αναδιανομή των χρημάτων και των χρηματικών επάθλων στις παίκτριες καθώς και μια συμφωνία που να προστατεύει αυτές τις δεσμεύσεις, τόσο τώρα όσο και ως κληρονομιά για το μέλλον. Έτσι τον Οκτώβριο του 2022 πάνω από 150 διεθνείς ποδοσφαιριστές από 25 χώρες συνυπέγραψαν μια επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino.

Πλέον οι αλλαγές που περιλαμβάνουν εγγυημένη αποζημίωση για όλες τις παίκτριες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, αλλά και ίδιους όρους με αυτούς που προσφέρθηκαν στις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών στο Κατάρ 2022 έχουν κατοχυρωθεί και ανακοινωθεί επίσημα από τη FIFA.

Η FIFA μέσα από επίσημη επιστολή της ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

1. Εγγυημένη κατανομή χρηματικού επάθλου

Κάθε παίκτρια που συμμετέχει στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία 2023 θα λάβει χρηματοδότηση βάσει απόδοσης τουλάχιστον 30.000 δολάρια (για συμμετοχή μέχρι τη φάση των ομίλων), με τις παίκτριες από τη νικήτρια ομάδα να λαμβάνουν η κάθε μια από 270.000 δολάρια.

2. Επιτεύχθηκαν ίσες συνθήκες

Οι συνθήκες και τα επίπεδα υπηρεσιών που προσφέρονται σε κάθε ομάδα θα είναι πανομοιότυπα με εκείνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το μέγεθος αντιπροσωπείας για όλες τις εθνικές ομάδες θα οριστεί μέχρι και 50 άτομα για την κάθε ομάδα.
  • Κάθε αποστολή θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ποδοσφαιρίστριες σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή σε συνδυασμό και των δύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.
  • Πανομοιότυπες διαδικασίες με το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών για την κατηγορία διεθνών ταξιδιών, το επίπεδο των ενδοαγωνιστικών ταξιδιών στο εσωτερικό και τα πρότυπα διαμονής.

3. Αυξημένο χρηματικό έπαθλο

Εκτός από τον διπλασιασμό σε 31 εκατομμύρια δολάρια της χρηματοδότησης για την προετοιμασία που έχει ήδη διανεμηθεί σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση, ένα επιπλέον συνολικό ποσό 110 εκατομμυρίων δολαρίων έχει διατεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία 2023 που θα διανεμηθεί στις ομάδες με βάση τη φάση της διοργάνωσης που θα φτάσουν.

Όλα τα πιο πάνω είναι μια τεράστια επιτυχία της πρωτοβουλίας που έλαβαν οι παίκτριες σε συντονισμό με την FIFPRO και τα συνδικαλιστικά μέλη της για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών αλλά και των δικαιωμάτων τους για ίσες συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επιπρόσθετα ανοίγεται ο δρόμος για τη διεκδίκηση της πλήρους ισότητας σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις που αφορούν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ