Η FIFPro λάνσαρε το πρόγραμμα «Mind the Gap» για να βοηθήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη μετάβαση τους σε μια νέα καριέρα.

Η FIFPro εφάρμοσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχοντας 14 συνεργάτες – μεταξύ των οποίων και ο ΠΑ.Σ.Π. – για να υποστηρίξει τους ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές να προγραμματίσουν τη ζωή τους μετά την αθλητική σταδιοδρομία τους. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν οι ποδοσφαιριστές σταματούν να αγωνίζονται, η ζωή τους μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Ξαφνικά και μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση, ένα κενό (gap) ανοίγει στη ζωή τους: πτώση του εισοδήματος, απώλεια αυτοπεποίθησης και μοναξιά είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν συχνά λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα και λιγότερη εργασιακή εμπειρία από  τους ανταγωνιστές τους στην αγορά εργασίας.

Μόνο το 13% των ενεργών ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη έχουν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο του ανδρικού πληθυσμού στην ΕΕ που είναι 53%.

Στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού τείνουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Περίπου το 46% των γυναικών ποδοσφαιριστριών σπουδάζουν ενώ το 67% ήδη έχει άλλη δουλειά.

Συχνά οι ποδοσφαιριστές παραμελούν την εκπαίδευσή τους και εστιάζουν μόνο στη ποδοσφαιρική τους καριέρα, ενώ οι εργοδότες τους, τα ποδοσφαιρικά σωματεία δηλαδή, δεν τους ενθαρρύνουν για να προετοιμαστούν για μια δεύτερη σταδιοδρομία.

Το γεγονός ότι ο αμυντικός της Juventus και ιταλός διεθνής ποδοσφαιριστής Giorgio Chiellini πρόσφατα ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο μας δίνει να καταλάβουμε ότι ακόμη και οι ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης και υψηλών συμβολαίων χρειάζονται ακαδημαϊκή μόρφωση.

Στόχοι του «Mind the Gap»:

  • Το «Mind the Gap» θα υποστηρίξει τις ενώσεις ποδοσφαιριστών της κάθε χώρας για τη δημιουργία ενός συστήματος ώστε οι ποδοσφαιριστές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και προσόντα.
  • Θα καθοριστούν βέλτιστες πρακτικές και προσόντα που χρειάζονται ως ιδανικές προδιαγραφές εργασίας ενός PDM (Player’s Development Manager). Ενός υπεύθυνου ατόμου για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών σε κάθε ένωση ποδοσφαιριστών.
  • Οι νέοι PDM θα διοριστούν στις ενώσεις ποδοσφαιριστών. Θα λάβουν εντατική εκπαίδευση και θα γίνουν μέρος ενός δικτύου ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών αλλά και θα παρέχουν συμβουλές σταδιοδρομίας στους αθλητές.
  • Θα δημιουργηθεί μία διαδικτυακή ηλεκτρονική πύλη σταδιοδρομίας που θα φέρει σε επαφή ποδοσφαιριστές με τους υποψήφιους εργοδότες. Εκεί θα υπάρχει βάση δεδομένων με C.V. ποδοσφαιριστών.

Η FIFPro ζήτησε από πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που εργάζονται πλέον στον κλάδο του γραφικού σχεδιασμού να δημιουργήσουν ένα λογότυπο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι τρεις επικρατέστερες προτάσεις υποβλήθηκαν από τον Dennis Iliohan (Ολλανδία), την Carola Soberg (Σουηδία) και τον Bogdan Teleaba (Ρουμανία).

«Mind The Gap» Partners:
10 Professional footballers’ associations (Denmark, Cyprus, Sweden, Greece, Ireland, Scotland, France, Norway, Switzerland, England)
Rugby players’ association (Ireland)
TASS Talented Athlete Scholarship Scheme (England)
Vrije Universiteit Brussel (University at Belgium)