Εργοδοτούμε και τους πιο πολλούς ξένους στην Ευρώπη – «Στου κουφού την πόρτα…»

Για ακόμη μια χρονιά τα στατιστικά στοιχεία για τους ντόπιους ποδοσφαιριστές στην Κύπρο δεν είναι ευχάριστα.

Οι παλιοί λέγανε «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Αυτή η παροιμία νομίζω ότι μας ταιριάζει γάντι. Αναφέρομαι στην  περίπτωση της στήριξης των ντόπιων ποδοσφαιριστών ή των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων μας.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αναδείξουν το ταλέντο τους και να προωθηθούν στις ομάδες τους, ούτως ώστε να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο και οι Εθνικές ομάδες, αλλά και τα σωματεία μας.

Η ΚΟΠ πήρε φέτος μία απόφαση για στήριξη των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις ακαδημίες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι αρκετή για να αλλάξει ριζικά την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο .Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των μικρών Εθνικών ομάδων, αλλά και  η τελευταία έκθεση του Διεθνούς  Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES) πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα, για να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, αλλά κυρίως για να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών και των μικρών Εθνικών ομάδων.

Για άλλη μια χρονιά η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση εργοδότησης ποδοσφαιριστών (expatriates) μη Κύπριων με ποσοστό 69.2% ανάμεσα σε 31 πρωταθλήματα για το 2014. Επίσης, για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2015 οι παίκτες που αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες των ομάδων α΄ κατηγορίας, είχαν τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής απ΄ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αγωνίστηκαν μόνο στο  5.1%  του αγωνιστικού χρόνου στο πρωτάθλημα.

Όλα τα πιο πάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους, Ομοσπονδία, παίκτες και σωματεία για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και ανάπτυξης των ποδοσφαιρικών μας ταλέντων. Δυστυχώς τα αποτελέσματα και οι αριθμοί μας αποδεικνύουν ότι δουλεύουμε λανθασμένα.

Σπύρος Νεοφυτίδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ