Έρευνα του UCLan Cyprus: Ιδού πώς δημιουργούνται πρωταθλήματα δυο ταχυτήτων!

Πρωταθλήματα δυο ταχυτήτων στην ΚΟΠ! Και ο λόγος είναι η μακρά αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν σε διοργανώσεις των μικρότερων κατηγοριών.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα απορρέουν από την έρευνα του UCLan Cyprus που παρουσίασε ο ΠΑ.Σ.Π. σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (01/06), στην οποία επεξήγησε τα βασικά της σημεία ο Μάρκος Μιχαηλίδης εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας.

Παραθέτουμε ακολούθως τη σύνοψη της έρευνας:

Στα εργαστήρια του τμήματος Sports Science του πανεπιστημίου Uclan Cyprus πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Κύπρο, έρευνα που ως σκοπό είχε τη διακρίβωση και αξιολόγηση ενδεχόμενων διαφορών στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών του εγχώριου πρωταθλήματος.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research μόλις πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2017, συμμετείχαν 421 επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρώτης (Α’) , δεύτερης (Β’) και τρίτης (Γ’) κατηγορίας που ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τη θέση στην οποία αγωνίζονται: Τερματοφύλακες, παίκτες αμυντικής γραμμής, παίκτες μέσης γραμμής, παίκτες που αγωνίζονται στα άκρα ακραίους και επιθετικούς.

Οι μετρήσεις και δοκιμασίες διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής προπονητικής προετοιμασίας, καθότι τα δεδομένα και οι δείκτες που καταγράφονται την περίοδο αυτή, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αγωνιστική τους απόδοση.

Οι συμμετέχοντες, αφού πρώτα ελέγχθηκαν ως προς τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος και άλλες διαστάσεις) και τη σύσταση του σώματος (μεταβολική και λειτουργική κατάσταση), υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες σταδιακά αυξανόμενης έντασης μέχρι εξάντλησης, διαπιστούμενης και εργαστηριακά, για την αξιολόγηση των επιπέδων της φυσικής τους κατάστασης. Της λειτουργικής, δηλαδή, προσαρμοστικότητας του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και μυϊκού τους συστήματος για την επίτευξη της μέγιστης φυσιολογικής τους απόδοσης.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων ως προς την ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρησιμοποίησης του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας και μυικού έργου, κατέδειξε σαφή υπεροχή των αγωνιζομένων στη Α’ κατηγορία έναντι αυτών που αγωνίζονται στη Β’ και Γ’ κατηγορία. Και ότι, οι της Β’ κατηγορίας υπερέχουν εκείνων της Γ’ κατηγορίας.

Επιπρόσθετα προέκυψε ότι οι τερματοφύλακες, οι αμυντικοί και οι επιθετικοί παίκτες υπερτερούν στις ανθρωπομετρικές καταγραφές, ενώ οι ακραίοι και οι μέσοι υπερτερούν στη πρόσληψη οξυγόνου, συναρτώμενη με τη μυϊκή τους μάζα.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσουμε τη διαπιστούμενη μειωμένη και ανεπαρκή, συγκριτικά, φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών των μικρότερων κατηγοριών, καταλήγουμε μεταξύ άλλων παραγόντων και στο μεγάλο χρόνο απραξίας των 3 συν μηνών που μεσολαβούν από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου μέχρι την έναρξη της επόμενης προπονητικής προετοιμασίας και στη συνεπακόλουθη αποπροσαρμογή των σωματικών και λειτουργικών συστημάτων των ποδοσφαιριστών, δεδομένο ουσιαστικό που εν πολλοίς καθορίζει τις διαφορές απόδοσης τους και το αποτέλεσμα των μεταξύ τους αναμετρήσεων πχ στο θεσμό του κυπέλλου.

Συμπερασματικά, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της εμπλοκής και συμβολής ειδικών επιστημόνων στο σχεδιασμό του προγράμματος διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος ώστε να μην παρεμβάλλεται μακρύς χρόνος αγωνιστικής αποχής, καθώς και στον καταρτισμό της προπονητικής διαδικασίας και της δομής των προγραμμάτων εκγύμνασης που θα προνοούν και για στοχευμένη, επιστημονικά υποστηριζόμενη αποπροσαρμογή κατά τη μεταβατική περίοδο. Με εξατομικευμένες εισηγήσεις, θα επιλαμβάνονται του ενδεδειγμένου χρόνου ξεκούρασης, της διατροφής, της μορφής, της διάρκειας, της έντασης και συχνότητας της αθλητικής δραστηριοποίησης κατά τον κρίσιμο τούτο χρόνο, συμβάλλοντας δραστικά και ευεργετικά στη γρήγορη, ασφαλή και αποτελεσματική επανάκαμψη των ποδοσφαιριστών.

Η βελτιστοποίηση και διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ποδοσφαιριστή, είναι αυτή που θα υποστηρίξει τη συνολική εμφάνιση του στο γήπεδο, θα αναδείξει την τεχνική του κατάρτιση και το ταλέντο του, θα συντελέσει στην πληρέστερη εφαρμογή της τακτικής του αγώνα, αλλά είναι και αυτή που αυξάνοντας την αντοχή του σε έντονα απαιτητικές επιβαρύνσεις, θα τον προφυλάξει από συχνούς και σοβαρούς τραυματισμούς και θα του επιτρέψει τη γρήγορη ανάνηψη και αναπλήρωση των ενεργειακών του αποθεμάτων για τη συνέχιση της κούρσας του πρωταθλήματος με παρουσία ποιοτικά αναβαθμισμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ