Έρευνα ΠΑΣΠ: Πίσω από τους αριθμούς

Παρουσιάστηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της ημερίδας του ΠΑΣΠ και της ΚΟΠ «Don’t Fix It», η έρευνα του ΠΑΣΠ με την γνώμη των ποδοσφαιριστών για τους προσυνεννοημένους αγώνες.

Του Λοΐζου Χρυσοστόμου

BSc Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές UCY

Σε αυτό μου το άρθρο θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας καθώς και να διασαφηνίσω το πως διεξήχθη.

Καταρχάς η ποσοτική αυτή έρευνα, παρουσιάζει – και θέλω να το καταστήσω σαφές αυτό – την κοινή γνώμη των ίδιων των ποδοσφαιριστών για το θέμα των στημένων παιχνιδιών. Ένα αρκετά μεγάλο δείγμα των 419 ποδοσφαιριστών, έδωσαν απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο το οποίο βασίστηκε στις ερωτήσεις που βρίσκονται σε παρόμοιες έρευνες και των άλλων μελών της FIFPro.

Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω των ερωτηματολογίων τα οποία απεστάλησαν στις ομάδες ως εξής: Σε όλες τις ομάδες της Α’ Κατηγορίας, σε 12 της Β’ Κατηγορίας και σε 11 ομάδες από Γ’-Δ’ Κατηγορία, Futsal (A’-B’) και Γυναικείο πρωτάθλημα που επιλέχθηκαν τυχαία. Τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα και σε κανένα από αυτά δεν μπορεί να παραβιαστεί η ανωνυμότητα αυτού που το συμπλήρωσε αφού τα μόνα προσωπικά στοιχεία που ζητήθηκαν και γνωρίζουμε είναι αν είναι κάποιος Κύπριος ή Ξένος άνω ή κάτω των 28 ετών και που αγωνίζεται. Η κάθε ομάδα μας τα παρέδωσε σε κλειστό φάκελο.

Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω τα πιο κύρια συμπεράσματα της έρευνας στα οποία και θα έπρεπε να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή.

1) Το 25% (ένας στους τέσσερις) δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τις ποινές και επιπτώσεις που μπορεί να έχει εάν τυχών εμπλακεί σε στημένο παιχνίδι. Αυτό το ποσοστό χρειάζεται να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές ώστε να γίνουν περισσότερες ενημερώσεις στους ποδοσφαιριστές – πέραν αυτών που κάνει ο ΠΑΣΠ, η ΚΟΠ και οι άλλοι φορείς κάθε χρόνο – και ιδιαίτερα στις νεανικές ηλικίες ώστε  να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό αυτό της αμάθειας.

2) Το 46% από το δείγμα των ποδοσφαιριστών πιστεύει ότι είναι πιθανότερο να προσεγγιστεί για στήσιμο παιχνιδιού μέσω τηλεφώνου. Αυτό είναι μία ακόμη ένδειξη υπέρ της ανάγκης για διαφοροποίηση της νομοθεσίας του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών όπως ζητούν ο ΠΑΣΠ, η ΚΟΠ και άλλες αρμόδιες αρχές.

3) Η ανάγκη για χρήματα είναι ο κύριος λόγος (65%) που ένας ποδοσφαιριστής θα εμπλεκόταν στο στήσιμο αγώνα. Αυτό συνάδει και με τις υπόλοιπες έρευνες και οδηγίες της FIFPro. Είναι λογικό ότι ένας ποδοσφαιριστής που αμείβεται πλουσιοπάροχα δύσκολα θα ρισκάρει την καριέρα του για ένα εφάπαξ πόσο που τυχόν θα λάβει για να στήσει κάποιο παιχνίδι. Επίσης όσο οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται το καλύτερο δυνατόν τακτοποιημένοι με τους μισθούς τους τότε πιο δύσκολα θα τους παρουσιαστεί η ανάγκη για χρήματα.

4) Το 44% των ερωτηθέντων δεν θα κατήγγελλαν δημόσια τη προσέγγιση τους για στημένο αγώνα, το 31% θα προτιμούσαν να το κάνουν ανώνυμα ενώ το 76% πιστεύει πως αν το έκαναν δεν θα ένιωθαν ασφάλεια. Αυτό μας φανερώνει την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων πάταξης του φαινομένου με την ανώνυμη βοήθεια των ποδοσφαιριστών ή την ανάγκη προσπάθειας από τις αρμόδιες αρχές για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ποδοσφαιριστών.

Για το πρώτο έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΠ η παρουσίαση του λογισμικού “RED BUTTON” με το οποίο εφόσον τεθεί σε εφαρμογή θα μπορεί ο κάθε ποδοσφαιριστής να το κατεβάζει στο κινητό του φτάνει να έχει ένα κρυφό αριθμό που δεν θα τον γνωρίζει κανείς άλλος (ούτε καν η εταιρεία που δημιούργησε το λογισμικό) αφού θα του παραδίδεται τυχαία σε ένα χαρτάκι και θα μπορεί να τον διαβάσει ξύνοντας την περιοχή του κωδικού. Στη συνέχεια όποτε εμπίπτει κάτι στην αντίληψη του θα μπορεί να αποστείλει την καταγγελία του ανώνυμα και χωρίς να μπορεί οποιοδήποτε να γνωρίζει ή να αποκαλύψει την ταυτότητα του εκτός του ιδίου. Μάλιστα σε περίπτωση που όντως το παιχνίδι κριθεί ένοχο θα μπορεί να απεμπλακεί από τυχών ευθύνες που θα του αποδοθούν παρουσιάζοντας το χαρτάκι με τον μοναδικό του αριθμό ώστε να αποκαλύψει στην αστυνομία ότι αυτός ήταν που έστειλε την ανώνυμη καταγγελία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ