Επισημοποιήθηκε η συμφωνία, καταργήθηκε η περίοδος χάριτος!

Επισημοποιήθηκε η συμφωνία FIFAFIFPro για κατάργηση της περίοδου χάριτος στις μισθοδοσίες και οι αλλαγές στους κανονισμούς της FIFA θα πρέπει υποχρεωτικά να υιοθετηθούν στους εσωτερικούς κανονισμούς των Ομοσπονδιών μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της FIFPro, που διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 στο Κάιρο της Αιγύπτου ανακοινώθηκε -μεταξύ άλλων- η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ FIFPro και FIFA, σκοπός της οποίας είναι η συνεργασία για την από κοινού βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διεξαγωγής του αθλήματος του ποδοσφαίρου.

Έχουν ήδη συμφωνηθεί αριθμός τροποποιήσεων των κανονισμών της FIFA, κάποιοι εκ των οποίων θα πρέπει υποχρεωτικά να υιοθετηθούν στους εσωτερικούς κανονισμούς όλων των Ομοσπονδιών πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού του 2018.

Μια από αυτές τις υποχρεωτικές τροποποιήσεις είναι η απαγόρευση των περιόδων χάριτος στη μισθοδοσία των ποδοσφαιριστών. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να πληρώνονται την τελευταία μέρα κάθε μήνα, διαφορετικά το σωματείο θα είναι σε παράβαση των κανονισμών.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, εξαίρεση θα επιτρέπεται μόνο στις χώρες στις οποίες υπάρχει υπογεγραμμένη συλλογική σύμβαση μεταξύ των σωματείων και του συνδέσμου ποδοσφαιριστών και η οποία συλλογική σύμβαση καθορίζει συγκεκριμένη και κοινά αποδεκτή περίοδο χάριτος.

Η συμφωνία έγινε εφικτή μετά από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ FIFA, FIFPro, European Club Association και World League Forum. Η προκαταρτική ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε στις 6 Νοεμβρίου 2017, με την επισημοποίηση να ακολουθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης και αντιπρόεδρος της FIFPro Division Europe, είχε δηλώσει τότε ότι «η περίοδος χάριτος των τριών μηνών που εκμεταλλεύονταν οι ομάδες πλέον καταργείται, μια εξέλιξη που αναμένω να αλλάξει πολλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ποδοσφαιριστές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ