Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών

Μπορεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο να αποφάνθηκε ότι η UEFA και η FIFA έδρασαν παράνομα όσον αφορά την προσπάθεια τους να μπλοκάρουν τη δημιουργία και λειτουργία της European Super League, ωστόσο, η εν γένει απόφαση του δικαστηρίου ενισχύει τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

Η FIFPRO με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τη θέση του δικαστηρίου σε σχέση με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων. Αυτά τα δικαιώματα αφορούν ανάμεσα σε άλλα την ελεύθερη διακίνηση των παικτών και τις ευκαιρίες εργασίας, ενώ αναφέρεται σε αδικαιολόγητες κυρώσεις των εργαζομένων.

«Αυτή είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί με την UEFA και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

Για το θέμα της δημιουργίας της European Super League, η FIFPRO μένει αμετακίνητη στη θέση της. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών Νταβίντ Τεριέ, είπε:

«Ο κύριος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των παικτών σε όλα τα επίπεδα. Υποστηρίζουμε σθεναρά την προστασία των αγορών εργασίας, των εγχώριων πρωταθλημάτων και της αθλητικής αξίας. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε σχέδια για μονομερή υπονόμευση του κοινωνικού ιστού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και απειλής ευκαιριών απασχόλησης για παίκτες – όπως η πρόταση για μια ευρωπαϊκή Super League. Περισσότερο από ποτέ, οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των παικτών, τη δίκαιη συμμετοχή και την ασφαλή απασχόληση. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με την UEFA και τους κοινωνικούς εταίρους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ