Είμαι ποδοσφαιριστής, αγαπώ το παιχνίδι, σέβομαι τη δουλειά μου

Στο ποδόσφαιρο, από την πρώτη ημέρα που μπαίνουμε στο γήπεδο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τους ακολουθούμε. Βασική φροντίδα μας πρέπει να είναι η γνώση των κανονισμών. Αυτοί είναι ο οδηγός μας, το ποδοσφαιρικό βιβλίο μας. Όπως οφείλουμε να ξέρουμε ποιοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού μας, έτσι έχουμε υποχρέωση να γνωρίζουμε και τους κανόνες ηθικής κι ακεραιότητας της ΚΟΠ της ΟΥΕΦΑ, του ΠΑΣΠ, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα.

 

Του Σπύρου Νεοφυτίδη

 

-Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε σαφή άποψη για το τι απαγορεύεται , ποιές είναι οι κυρώσεις κι οι συνέπειες, ειδικά σε ότι έχει σχέση με το στοιχηματισμό. Πρέπει να ξέρεις τι θεωρείται αντικανονικό, ακόμα κι αν δε στοιχηματίζεις.

-Αν παραβείς τους κανόνες και συλληφθείς , ρισκάρεις όχι μόνο τον ισόβιο αποκλεισμό σου απο το ποδόσφαιρο αλλά και την έκθεση και τον στιγματισμό σου ως πρόσωπο που συμμετείχε σε εγκληματική δραστηριότητα. Και όταν θα έλθει η ώρα της διαπόμπευσης, τις τιμωρίας, της φυλάκισης, εσύ θα είσαι μόνος σου. Οσοι σε παρέσυραν, σε υποχρέωσαν ή σε ξεγέλασαν θα είναι αλλού, μακρυά σου.

-Εσύ είσαι ποδοσφαιριστής, αγαπάς το παιχνίδι, σέβεσαι τη δουλειά απο την οποία ζείς. Ακολουθείς λοιπόν τους κανόνες και δείχνεις ότι αγαπάς το παιχνίδι.

Τι πρέπει να κάνω για να μη ζημιώσω τον εαυτό μου και το ποδόσφαιρο

-Καταλαβαίνεις ότι είσαι δημοφιλής, αγαπητός, αλλά παράλληλα ξέρεις ότι σε πλησιάζουν κι αρκετοί οι οποίοι ενδιαφέρονται όχι για το δικό σου, αλλά, για το δικό τους συμφέρον κι όφελος.

-Εσύ πάντα πρέπει να παίζεις καθαρά κι έντιμα και ούτε καν να διανοηθείς να συμμετάσχεις στον προκαθορισμό ενός αποτελέσματος , να στήσεις ένα παιχνίδι. Ότι και αν σου συμβαίνει, μείνε μακριά από κάθε προσπάθεια επηρεασμού ενός αγώνα.

-Έχεις μάθει από μικρός, ότι στον αθλητισμό πρέπει να κρίνεται το αποτέλεσμα μόνο από τις προσπάθειες των αθλητών κι ότι η ομορφιά των σπορ, σχετίζεται ακριβώς με αυτή την αβεβαιότητα για τον νικητή.

-Όταν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα ενός αγώνα, χαλάει όλο το παιχνίδι.

-Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις περιπέτειες, για να γλυτώσεις από την καταστροφή; Να προσπαθείς να παίζεις σύμφωνα με τις δυνατότητες σου.

-Να λες αμέσως «όχι» σε κάθε απόπειρα επηρεασμού σου. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να χειραγωγηθεί από αδίστακτα άτομα που θα προσπαθήσουν να σε επηρεάσουν, να σε φοβίσουν, να σου προσφέρουν δώρα, χρήματα, υποστήριξη, κάλυψη για να δεχθείς να κάνεις ότι σου πούν.

-Να μένεις μακριά από εθισμούς, να μη χρωστάς, ώστε να μην είσαι εκτεθειμένος απέναντι σε επιτήδειους, οι οποίοι θα θελήσουν να σε πλησιάσουν για να στήσεις έναν αγώνα.

Μείνε μακριά από το στοίχημα

-Η καλύτερη συμβουλή, η πιο αποτελεσματική και σοφή οδηγία είναι μία. Μη στοιχηματίζεις στο άθλημα σου, στο παιχνίδι σου, στον αντίπαλο σου ή στην ομάδα σου.

-Ακόμα σημαντικότερο είναι να μη δεχθείς να στοιχηματίσει κανείς από την ομάδα ή το περιβάλλον σου σε εσένα, τον αντίπαλο σου, το παιχνίδι και το άθλημα σου, γιατί αυτομάτως, αν υπάρξει τέτοιο στοίχημα, μπαίνεις σε κίνδυνο να τιμωρηθείς με σοβαρότατες κυρώσεις.

-Είναι προτιμότερο να μένεις μακριά από το στοίχημα, γιατί πολύ απλά, είναι καλύτερο να μένεις ασφαλής.

-Ποτέ μην καθοδηγείς, ενθαρρύνεις ή διευκολύνεις οποιονδήποτε προκειμένου να στοιχηματίσει σε αγώνες όπου συμμετέχεις.

-Ποτέ μη διαβεβαιώνεις ότι σε έναν αγώνα θα συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός, ώστε να αποφύγεις να συνδεθείς με αυτό, με οικονομικό αντάλλαγμα, εφόσον είναι ή μπορεί να γίνει, αντικείμενο στοιχηματισμού.

-Ποτέ μη δίνεις και ποτέ μη δέχεσαι ένα δώρο, όποιας μορφής, ή χρηματικό αντάλλαγμα που θα μπορούσαν να είναι ικανά ώστε να σε οδηγήσουν στο σημείο να ζημιώσεις την εικόνα και την υπόληψη του παιχνιδιού.

-Πρόσεχε τον εαυτό σου και το παιχνίδι.

-Μη δεχθείς ποτέ να γίνεις μέρος μίας βρώμικης συναλλαγής, ντροπιάζοντας το όνομα σου, τους δικούς σου ανθρώπους, τους συναδέλφους σου, το παιχνίδι.

-Μία στιγμή αδυναμίας θα σε ακολουθεί σαν τη χειρότερη καταδίκη σε όλη τη ζωή σου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ