Την 33η της μηνιαία έρευνα δημοσίευσε στα μέσα Μαρτίου 2018 το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο της CIES. Αναλύοντας στατιστικά στοιχεία από τις 31 κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες της Ευρώπης (ανάμεσα τους και το κυπριακό πρωτάθλημα), στην τελευταία της αναφορά η CIES ασχολείται με την παρουσία στις ομάδες ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες και την επίδραση που έχει το στοιχείο αυτό στις ίδιες τις ομάδες και στις Εθνικές ομάδες. Η έρευνα προκύπτει μέσα από τη μελέτη μιας περιόδου οκτώ ετών, μεταξύ 2009 και 2017.

Ως είθισται, η Κύπρος πατώνει και πάλι στη συγκεκριμένη έρευνα, με μόλις 12,6% των ρόστερ των ομάδων της A’ Kατηγορίας να περιλαμβάνουν παίκτες από τις ακαδημίες, κάτι που κατατάσσει την Κύπρο στην 4η θέση από το τέλος στον πίνακα.

Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, για την Κύπρο, που βγαίνει μέσα από την πιο πρόσφατη ανάλυση της CIES είναι η σύγκριση της συμμετοχής παικτών από τις ακαδημίες σε συνάρτηση με τις επιτυχίες των Εθνικών ομάδων. Όπως προκύπτει, Κύπρος και Τουρκία είναι οι δύο χώρες που έχουν τη χειρότερη σύνδεση μεταξύ των δύο στοιχείων. «Στις περιπτώσεις των δύο χωρών, οι εθνικές τους ομάδες αποδίδουν αρνητικά με βάση και το χαμηλό επίπεδο των παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες (club-trained) στα ρόστερ των ομάδων», τονίζουν από την CIES. Προκύπτει, λοιπόν, και επίσημα ότι το χαμηλό ποσοστό παικτών από τις ακαδημίες στις ομάδες, έχει αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα των Εθνικών.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συμμετοχή παικτών από τις ακαδημίες στις πρωταθλήτριες ομάδες, πάντοτε για την περίοδο 2009-2017. Προκύπτει ότι οι ομάδες που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα τη συγκεκριμένη περίοδο, «γέμιζαν» τα ρόστερ τους με παίκτες από τις ακαδημίες με ποσοστό 24,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος όλων των ομάδων την ίδια περίοδο ήταν χαμηλότερα, στο 21,2%! Αυτό αποδεικνύει τα οφέλη που έχει για μια ομάδα η παρουσία παικτών από την ακαδημία της. Βέβαια, στην Κύπρο, οι πρωταθλητές (2009-2017) διέθεταν μόλις το 16,4% του ρόστερ τους σε παίκτες των ακαδημιών τους, φέρνοντας τη χώρα μας στην 6η θέση από το τέλος.

Πρώτη στον πίνακα είναι η Ισπανία, με το 40,8% των ρόστερ των πρωταθλητών να αποτελείται από παίκτες της ακαδημίας, με την Ολλανδία να ακολουθεί από πολύ κοντά με 40,7%. Αξιοσημείωτο είναι πως η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον τίτλο το 2013 με το 57,5% του ρόστερ της να αποτελείται από παίκτες από τη Λα Μασία.

Η τελευταία ανάλυση του ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου της CIES είναι αναρτημένη εδώ.