«Χτίστε μια καλύτερη κοινωνία»

Η εκστρατεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών κατά των αρνητικών φαινομένων στον αθλητισμό συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή 07/04/2023, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, συνοδευόμενος από τον λειτουργό του Συνδέσμου Λοΐζο Χρυσοστόμου, επισκέφθηκαν το Λύκειο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό και σε ειδική εκδήλωση, υπό την ονομασία «ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στον ρατσισμό, ΝΑΙ στον αθλητισμό», ανέπτυξαν το θέμα της βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και των διάφορων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την προβολή βίντεο από διάφορα αρνητικά περιστατικά στα γήπεδα της Ευρώπης, τα οποία δυστυχώς βιώνουμε και εμείς στην Κύπρο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η οπαδική βία έχει πάρει ακραίες διαστάσεις και γι’ αυτό εξάλλου υπήρξε κινητοποίηση του κράτους και των αρχών.

Ένας από τους κύριους στόχους του Συνδέσμου σε αυτές τις συναντήσεις, όπως και σε άλλες παρόμοιου χαρακτήρα, είναι η διαπαιδαγώγηση και η καλλιέργεια σωστής νοοτροπίας των παιδιών, η οποία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στο να απαλλαγεί η κοινωνία μας από τα ακραία φαινόμενα. Η καλλιέργεια παιδείας στους σημερινούς μαθητές και τους αυριανούς πολίτες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να «χτίσουμε» μία νέα κοινωνία.

Ως εκ τούτου, ο κ. Νεοφυτίδης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, στους μαθητές πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε αυτή την προσπάθεια αφού ο καθένας με τη στάση και τη συμπεριφορά του μπορεί να στείλει τα κατάλληλα και σωστά μηνύματα.

Επιπλέον, ένα συμπέρασμα που εξήχθη από τη συνάντηση είναι ότι οι μαθητές έχουν άγνοια όσον αφορά τις διατάξεις του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και κατ’ επέκταση της ποινές που προνοούνται. Ο κ. Νεοφυτίδης ανέλυσε τη νομοθεσία και τις τιμωρίες που προβλέπονται για αρκετές παραβάσεις όπως η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων, η απόκρυψη προσώπου, κ.α. Πιστεύουμε ότι αυτό το συμπέρασμα θα ήταν καλό να απασχολήσει το κράτος και τους θεσμούς του ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν σφαιρική γνώση και ενημέρωση της νομοθεσίας και των συνεπειών της κάθε έκνομης πράξης.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δόθηκαν στους μαθητές κάρτες κατά του ρατσισμού και της βίας, καθώς και το περιοδικό του Συνδέσμου που εκδίδεται σε ετήσια βάση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ