Αύξηση του προστίμου και των γηγενών στην ενδεκάδα προτείνει ο ΠΑ.Σ.Π.!

Η έρευνα της CIES κατέδειξε ότι το πρόβλημα των ξένων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις

Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES), σχετικά με τη συμμετοχή μη γηγενών παικτών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όπως κατέδειξε η έρευνα της CIES, η Κύπρος είναι με διαφορά πρώτη πανευρωπαϊκά στη σχετική κατάταξη, με το 80,2% των λεπτών συμμετοχής φέτος να έχει δοθεί σε μη γηγενείς παίκτες! Και για να γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση, προκύπτει μία αύξηση περίπου 15% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά! Το 2016 οι μη γηγενείς πήραν το 65,4% των λεπτών συμμετοχής, ενώ φέτος το νούμερο -όπως προαναφέραμε- εκτοξεύτηκε στο 80,2%…

Το γεγονός της αύξησης κατά 15% περίπου δείχνει ότι οι ομάδες -πλέον- δεν πτοούνται από τους κανονισμούς που επέβαλε η ΚΟΠ για συμμετοχή δύο γηγενών στην ενδεκάδα. Θυμίζουμε ότι με βάση τους κανονισμούς, αν μία ομάδα παραταχθεί με μόνο ένα γηγενή ποδοσφαιριστή, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1500 ευρώ και αν αγωνιστεί χωρίς κανένα γηγενή, τότε το πρόστιμο ανεβαίνει στις 3000 ευρώ.

Χαραλαμπίδης: «Χρόνο συμμετοχής…»

Ο αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, κλήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της CIES: «Έχω υπόψη μου την έρευνα και με ανησυχεί ιδιαίτερα. Ως αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, αυτό που μπορώ να πω είναι πως αν θέλουμε όλοι οι φορείς να δούμε την Εθνική μας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, πρέπει αδιαμφισβήτητα να στηριχτεί ο Κύπριος ποδοσφαιριστής. Κι όταν λέμε στήριξη, εννοούμε με περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Είδα ότι η Ομοσπονδία κάνει ενέργειες και δημιουργεί awareness για το όλο θέμα. Πρέπει, όμως, να παρθούν αποφάσεις με μοναδικό στόχο το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Η πρόταση του ΠΑ.Σ.Π.

Είναι η θέση του ΠΑΣΠ ότι η αύξηση των λεπτών συμμετοχής σε μη γηγενείς ποδοσφαιριστές τη σεζόν που διανύουμε, παρά το σχετικό κανονισμό, είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να προβληματίσει όλους τους φορείς του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Με στόχο, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά, ο Σύνδεσμος προχωρεί δημόσια σε μια ιδιαίτερα ρηξικέλευθη πρόταση:

1) Να αυξηθεί το πρόστιμο που προνοείται στην περίπτωση μη χρησιμοποίησης γηγενών ποδοσφαιριστών, από 1500 ευρώ σε 2500 ευρώ ανά παίκτη και,

2) Να αυξηθούν από δύο σε τρεις οι γηγενείς ποδοσφαιριστές που πρέπει να δηλώνονται στην ενδεκάδα κάθε ομάδας.

«Με μια πρώτη ματιά, η πρόταση του ΠΑ.Σ.Π. ίσως να φαντάζει σκληρή, όμως πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο όπου μόνο με σκληρές και αποφασιστικές κινήσεις, θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και χρειαζόμαστε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης.

«Δεν ζητάμε από τις ομάδες και τους φορείς να μειώσουν τον αριθμό των ξένων και να μειώσουν την όποια ανταγωνιστικότητα τους. Αλλά, ζητάμε όπως στις εγχώριες διοργανώσεις να μπουν κάποιες δικλίδες που στο τέλος της ημέρας θα ευνοήσουν το εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν, τα εκατοντάδες παιδιά που έρχονται από τις ακαδημίες και ζητάνε θέσεις σε ρόστερ και λεπτά συμμετοχής και εν τέλει την Εθνική μας ομάδα», καταλήγει ο κ. Νεοφυτίδης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ