Αυθαίρετος υπολογισμός για τις ώρες απασχόλησης ποδοσφαιριστών και ποσοσφαιριστριών

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών θέλει με την παρούσα ανακοίνωση να εκφράσει την τεράστια απογοήτευσή του σε θέσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τον κατώτατο μισθό, οι οποίες αναφέρονται σε επιστολή που στάλθηκε στην ΚΟΠ και υπογράφεται από τον ανώτερο διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

Στην επιστολή αυτή αναφέρονται αριθμός ωρών οι οποίες κατ’ ισχυρισμό αντιστοιχούν στις ώρες απασχόλησης ποδοσφαιριστών της Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας Ανδρών, της Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ, των γυναικείων πρωταθλημάτων και των πρωταθλημάτων φούτσαλ.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ώρες απασχόλησης ανέρχονται σε 45 για την Α’ Κατηγορία, σε 21 για τη Β’ Κατηγορία και 12 για τη Γ’ Κατηγορία, την Επίλεκτη Κατηγορία της ΣΤΟΚ, το Γυναικείο Πρωτάθλημα και το Πρωτάθλημα Φούτσαλ.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ωρών, οι κατώτατοι μισθοί ανά κατηγορία και πρωτάθλημα ανέρχονται στα 940 ευρώ για την Α’ Κατηγορία, 439 ευρώ για τη Β’ Κατηγορία και 251 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και πρωταθλήματα.

Ο υπολογισμός των πιο πάνω ωρών είναι, με όλο το σεβασμό, αυθαίρετος, λανθασμένος και προϊόν μη δέουσας έρευνας. Είναι υπολογισμός στον οποίο το Υπουργείο κατέληξε χωρίς να ρωτήσει τον ΠΑ.Σ.Π. ή τους εργοδοτούμενους, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές και ακόμα χωρίς καν να ρωτήσει τα ίδια τα σωματεία, δηλαδή τους εργοδότες. Και είναι υπολογισμός στον οποίο κατέληξε χωρίς καμία απολύτως πραγματική επί τόπου έρευνα και επιθεώρηση. Ως αναφέρεται στην παράγραφο 2 της επιστολής, σε περίπτωση που, μετά από επιθεώρηση, οι κανονικές ώρες εργασίας είναι διαφορετικές από τις αναγραφόμενες στην επιστολή, οι μισθοί θα αυξομειώνονται ανάλογα. Υπάρχει δηλαδή ρητή παραδοχή στην επιστολή ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει αν οι ώρες που καθόρισε είναι οι πραγματικές!

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, είναι ειλικρινά τεράστια η έκπληξή μας που το Γυναικείο Πρωτάθλημα εξομοιώνεται με τη Γ΄ Κατηγορία και το ερασιτεχνικό της ΣΤΟΚ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑ.Σ.Π. δεν μπορεί να κατανοήσει πώς και γιατί υπάρχει αυτή η δυσμενής διάκριση, τη στιγμή που ομάδες του γυναικείου έχουν αριθμό ξένων ποδοσφαιριστριών και προπονούνται και αγωνίζονται ακόμα και σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Ο ΠΑ.Σ.Π. καλεί τον έντιμο κ. Υπουργό να αναιρέσει και να αποσύρει την πιο πάνω επιστολή και απόφαση του Υπουργείου. Επίσης, τον καλεί σε συνάντηση για συζήτηση βάσει των πραγματικών και ορθών δεδομένων και πάντα έχοντας υπόψη τις πρόνοιες του διατάγματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ