Αρνητική ανακοίνωση της FIFPro για την Κύπρο!

Ο παγκόσμιος οργανισμός των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών προειδοποιεί όσους προτίθενται να αγωνιστούν στην Κύπρο.

Με ανακοίνωση της αργά την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, η FIFPro προειδοποιεί τους ποδοσφαιριστές που θα επιλέξουν να αγωνιστούν στο νησί μας, όπως απαιτούν να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβολαίων τους. «Η FIFPro έχει λάβει αρκετά παράπονα και συμβουλεύει έντονα όπως οι ποδοσφαιριστές απαιτούν αντίγραφο των συμβολαίων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην πληρώνονται με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν».

Η ανακοίνωση της FIFPro, του διεθνούς αναγνωρισμένου παγκόσμιου οργανισμού που εκπροσωπεί 65 χιλιάδες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο, με τίτλο «Η FIFPro προειδοποιεί για την ύπαρξη διπλών συμβολαίων στην Κύπρο», αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα προς το κυπριακό ποδόσφαιρο, εκθέτοντας το διεθνώς, λόγω κακών πρακτικών που ακολουθεί μερίδα των ιθύνοντων του χώρου.

Στη συνέχεια, η FIFPro επεξηγεί την κατάσταση στην Κύπρο, λέγοντας πως αποτελεί σύνηθες πρακτική να υπογράφονται δύο ξεχωριστά συμβόλαια με τον ίδιο ποδοσφαιριστή, για λόγους μείωσης των φορολογικών εξόδων. «Στο νησί, τα αποκαλούν ‘μαύρα συμβόλαια’, αφού οι πραγματικές αμοιβές αποκρύπτονται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και οι φόροι δεν πληρώνονται», δηλώνει ο Ρόι Φέρμερ, Νομικός Διευθυντής της FIFPro Europe. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η FIFPro, η πιο πάνω πρακτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις πληρωμές, να προκαλέσει πιθανή ποινική δίωξη καθώς και μειωμένα ωφελήματα σε περίπτωση τραυματισμού ή ανεργίας.

Η FIFPro στέκεται με εμφατικό τρόπο στο νούμερο «49%», που αφορά το ποσοστό των παικτών που δηλώνουν πως έχουν διπλό συμβόλαιο στην Κύπρο, ένα στοιχείο που προκύπτει μέσα από την μελέτη του 2016 της FIFPro Global Employment Report.

«Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να ζητάνε αντίγραφο του συμβολαίου τους», λέει ο Φέρμερ και συμπληρώνει: «Όλες οι υπογεγραμμένες συμφωνίες στην Κύπρο πρέπει να εκδίδονται εις τριπλούν, ένα συμβόλαιο για την ομοσπονδία, ένα για τον παίκτη και ένα για το σύλλογο».

Με αφορμή την πιο πάνω -δυσάρεστη για το κυπριακό ποδόσφαιρο- ανακοίνωση της FIFPro, ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης δηλώνει: «Οι κακές πρακτικές εν τέλει δεν μπορούν να κρυφτούν και το μόνο που προκαλούν είναι προβλήματα στο άθλημά μας. Ως σύνδεσμος καλούμε τους ποδοσφαιριστές να είναι ενήμεροι για τα δικαιώματα τους αλλά και για τις υποχρεώσεις τους. Ο σύνδεσμος είναι στη διάθεση όλων όσων χρειάζονται κατεύθυνση στο συγκεκριμένο και όχι μόνο θέμα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ