Αρχίζει έλεγχος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό

Διενέργεια ελέγχων στις ομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν ευθυγραμμιστεί με το διάταγμα για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό αρχίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ως γνωστόν, από την 1η Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022. Σύμφωνα με το διάταγμα, από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου ο κατώτατος μισθός έχει καθοριστεί στα €940 μηνιαίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο των ακαθάριστων ασφαλιστέων απολαβών των ποδοσφαιριστών. Όπως, επίσης, καθορίζεται από το διάταγμα, ποδοσφαιριστές οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου του 2023 δεν θα έχουν ακόμα συμπληρώσει έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, επιτρέπεται να αμείβονται, μέχρι τη συμπλήρωση έξι συνεχών μηνών απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, με €885 μηνιαίως.

Σε σημερινή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του προέδρου του ΠΑ.Σ.Π Σπύρου Νεοφυτίδη και του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου Πάρι Σπανού με αντιπροσωπεία του Υπουργείου, συζητήθηκε το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο κ. Νεοφυτίδης όσο και ο κ. Σπανός εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το κατά πόσον οι ομάδες εφαρμόζουν το νέο διάταγμα αφού ο Σύνδεσμος έγινε λήπτης καταγγελιών το τελευταίο διάστημα. Για να διαπιστώσει αν τηρείται το διάταγμα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρανομίες, το Υπουργείο αποφάσισε να αρχίσει τη διενέργεια ελέγχων στα σωματεία και στις εταιρίες που συνάπτουν συμβόλαια με τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρίστριες. Είναι αυτονόητο ότι οι εργοδότες όφειλαν να είχαν ήδη συμμορφωθεί με το εργατικό δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών θεωρεί κομβικής σημασίας το συγκεκριμένο διάταγμα, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρίστριες, αλλά και για το σύνολο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο ΠΑ.Σ.Π. με σχετική επιστολή που απέστειλε προς τις ομάδες/εταιρίες φέρει σε γνώση την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με το διάταγμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και οι εργοδότες τους έχουν μεταξύ τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Σε δηλώσεις του στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. ο κ. Πάρις Σπανός, ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση για τα προβλήματα που υπάρχουν. Το Υπουργείο ανέλαβε την πρωτοβουλία να προβεί σε ελέγχους, με έμφαση στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία και αναμένουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν για να μπει πλέον μια τάξη. Τα σωματεία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ