Απαιτούν εγγυήσεις για την προστασία τους οι ποδοσφαιριστές

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του ΠΑ.Σ.Π. στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι των ποδοσφαιριστών των ομάδων της πρώτης κατηγορίας συζητήθηκε η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα επαναλαμβανόμενα απαράδεκτα περιστατικά στους αγωνιστικούς χώρους, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Αφού όλοι οι συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται, ακολούθως πήραν τις ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Θα ζητηθεί συνάντηση του διοικητικού συμβούλιου του ΠΑ.Σ.Π. με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, τον αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου και την ηγεσία της ΚΟΠ.
  2. Κατά την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο την επόμενη αγωνιστική, οι ποδοσφαιριστές θα κρατούν καρτέλες που θα αναγράφουν μηνύματα εναντίον της βίας και του ρατσισμού.

Οι παραπάνω αποφάσεις των ποδοσφαιριστών αποσκοπούν στο να δώσουν χρόνο στον διάλογο αυτή την εβδομάδα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα παρέχουν προστασία στους ίδιους και σε όσους βρίσκονται εντός των γηπέδων. Ωστόσο, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα συζητηθεί η λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου της αποχής. Κι αυτό είναι κάτι που έγινε σαφές στην έκτακτη συνεδρία.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Έφτασε η ώρα το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι ποδοσφαιριστές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ανάμεσα σε άλλα, για τους ανεπαρκείς, όπως αποδεικνύονται, ελέγχους στις εισόδους των σταδίων, για τη ρίψη κροτίδων, φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων (μέχρι και γυάλινα μπουκάλια είδαμε στα γήπεδα), για την είσοδο οπαδών (κουκουλοφόρων σε πολλές περιπτώσεις) εντός των γηπέδων, καθώς και για τον ανεπαρκή αριθμό επιτηρητών.

Οι ποδοσφαιριστές ζητούν εγγυήσεις για την προστασία τους την ώρα που εργάζονται κι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα θέσει επί τάπητος ο ΠΑ.Σ.Π. κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Είναι ξεκάθαρο ότι οι έκνομες πράξεις εντός των αγωνιστικών χώρων έχουν καταστεί κανόνας. Αναφερόμαστε σε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών και άλλων ανθρώπων που βρίσκονται εντός γηπέδων. Είναι δυστυχώς προφανές ότι η εθνική νομοθεσία για την Πρόληψη και Καταστολή της Βίας στους αγωνιστικούς χώρους δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και δεν μπορούμε να περιμένουμε τον πρώτο σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο ποδοσφαιριστή ή άλλου προσώπου για να ληφθεί απόφαση από την πολιτεία για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Απαιτούνται αυστηρά αλλά αυτονόητα μέτρα και όχι ημίμετρα. Απαιτούμε τα γήπεδα να είναι χώρος ψυχαγωγίας και να μην θυμίζουν ζούγκλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ