Ανησυχία για τις υψηλές ποινές και εναλλακτική πρόταση στην ΚΟΠ

Επιστολή στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Κ.Ο.Π.) απέστειλε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), με θέμα τους πειθαρχικούς κανονισμούς και τις ιδιαίτερα αυστηρές ποινές που επιβάλλονται στους ποδοσφαιριστές για παραβίαση συγκεκριμένων κανονισμών.

Στην επιστολή του προς την Κ.Ο.Π., ο ΠΑ.Σ.Π. εκφράζει την ανησυχία του για το ιδιαίτερα αυστηρό ύψος κάποιων ποινών και τις συνέπειες που έχουν οι ποινές αυτές στους ποδοσφαιριστές, ενώ στην επιστολή του ο Σύνδεσμος καταλήγει σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση…

«Δυσανάλογα αυστηρές…»

«Με μοναδικό κίνητρό μας την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας, ο ΠΑ.Σ.Π. θα ήθελε να κάνει αναφορά στο ύψος των ποινών που προβλέπονται από τους πειθαρχικούς κανονισμούς της Κ.Ο.Π. και στις συνέπειες των ποινών αυτών στους ποδοσφαιριστές», ξεκινά η επιστολή του Συνδέσμου προς την Ομοσπονδία.

Ο ΠΑ.Σ.Π. τονίζει πως με την επιστολή του αυτή, απευθύνεται και στα σωματεία, τα οποία είναι αυτά που «στην αρχή της κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν εγκρίνουν και αποδέχονται ή παραλείπουν να υποβάλουν εισηγήσεις για τροποποίηση των εκάστοτε πειθαρχικών κανονισμών».

Ο Σύνδεσμος ξεκαθαρίζει ότι τα σοβαρά και αντιαθλητικά παραπτώματα είναι αναγκαίο να τιμωρούνται με αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές. Όμως, ταυτόχρονα, εκφράζει και την ανησυχία του για το ύψος κάποιων ποινών, που στερούν τη δυνατότητα σε ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν σε αγώνες για μεγάλη χρονική περίοδο και οι οποίες ουσιαστικά καθίστανται δυσανάλογα αυστηρές σε σχέση με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

Η εναλλακτική πρόταση του ΠΑ.Σ.Π.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο ΠΑ.Σ.Π. προτείνει μια εναλλακτική και ενδιαφέρουσα ποινή. Ο Σύνδεσμος γράφει χαρακτηριστικά: «Αντί να τιμωρείται ένας ποδοσφαιριστής με αριθμό απαγόρευσης συμμετοχών και πρόστιμο (το οποίο συνήθως καταβάλλεται όχι από τον ίδιο αλλά από το σωματείο του), θα μπορούσε να επιβληθεί στον ποδοσφαιριστή μια μικρότερης διάρκειας απαγόρευση συμμετοχών και ένα χαμηλότερο πρόστιμο και να υποχρεωθεί ο ποδοσφαιριστής να συμμετέχει για καθορισμένο αριθμό ωρών σε προγράμματα υπό την έγκριση της Κ.Ο.Π. τα οποία θα περιλαμβάνουν επισκέψεις σε σχολεία, ακαδημίες κλπ και σκοπό θα έχουν τη διαπαιδαγώγηση των νέων για θέματα βίας στα γήπεδα, ρατσισμού και εύ αγωνίζεσθε».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ΠΑ.Σ.Π., η συγκεκριμένη εισήγηση βασίζεται στο σκεπτικό σχετικής νομοθεσίας που εφαρμόζεται στην Κύπρο και η οποία δίνει το δικαίωμα στα Δικαστήρια, αντί να επιβάλουν σε νεαρούς παραβάτες ποινές φυλάκισης ή προστίμου, να τους υποχρεώνουν σε κοινονική εργασία για καθορισμένο αριθμό ωρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ