100 ποδοσφαιρίστριες κατάφεραν την πρώτη τους συλλογική σύμβαση!

Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες του Πρωταθλήματος Γυναικών (NWSL) στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρώτη τους συλλογική σύμβαση.

Οι παίκτριες, με τη βοήθεια του Συνδικαλιστικού Συνδέσμου τους, ο οποίος δημιουργήθηκε μόλις το 2017, χρειάστηκαν περίπου 40 συνεδρίες και περισσότερες από 1000 ώρες διαπραγμάτευσης για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Σε κάθε συνεδρία των διαπραγματεύσεων συμμετείχαν περίπου 30 ποδοσφαιρίστριες και για ορισμένα σημαντικά ζητήματα, περισσότερες από 100 συμμετείχαν. Οι υπόλοιπες ποδοσφαιρίστριες ενημερώνονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μερικά από όσα πέτυχαν οι ποδοσφαιρίστριες με τη συλλογική σύμβαση:

  1. Αύξηση 160% στον κατώτατο μισθό (30 χιλιάδες ευρώ το έτος)
    Έχοντας χαμηλούς μισθούς δεν μπορείς να σκεφτείς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό καριέρας. Πρέπει να σκεφτείς: πόσα χρόνια μπορώ να ζήσω από αυτά τα χρήματα; Αλλά ένας καλός μισθός, με τον οποίο μπορείς να ζήσεις, επιτρέπει στις παίκτριες να αρχίσουν να επενδύουν στο μέλλον τους, να προετοιμαστούν για τη ζωή μετά την καριέρα τους.
  2. Καλύτεροι κανονισμοί μεταγραφών και ελευθέρας (Free Agency)
    Οι αρνητικές συνέπειες πολλών περιστατικών σε κάποιες ομάδες με προπονητές να κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση έφεραν την ανάγκη για περισσότερη αυτονομία ώστε οι παίκτριες να μπορούν να επιλέξουν την κατάσταση και το περιβάλλον όπου αισθάνονται ασφαλείς και μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την καριέρα τους.
  3. Οκτώ εβδομάδες γονική άδεια μετ’ αποδοχών (γέννηση ή υιοθεσία).
  4. Απαγορεύεται πλέον να παίζουν σε γήπεδα άλλων αθλημάτων που απαιτούν ουσιαστική μετατροπή στις διαστάσεις για να μετατραπούν σε γηπέδου ποδοσφαίρου.
  5. Κατάλληλες κατοικίες διαμονής.
  6. Έως 6 μήνες άδεια ψυχικής υγείας μετ’ αποδοχών. Ασφάλεια Υγείας. Καθαρές, ιδιωτικές εγκαταστάσεις νοσηλείας για τις μητέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ